Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

28 weken zwanger

Je bent nu 6,5 maand zwanger en het blijft belangrijk om goed en gevarieerd te eten. Je baby is helemaal bedekt met haar, zowel het donzige lanugo als het definitieve, dikkere haar.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De baby is van kruin tot stuitje zo’n 25 cm lang en van kruin tot zijn voet 35 cm. Hij weegt nu één kilo. Zijn voet is al 5,5 cm lang en groeit 0,5 cm per twee weken. Je bent bijna 7 maanden zwanger en je baby wordt iedere week 180 tot 200 gram zwaarder. Zou hij nu worden geboren, dan is de kans dat hij het overleeft bijna 70 procent.

Belangrijke ontwikkelingen

De baby is deze 7e maand zo groot dat hij niet meer kopje duikelt, maar een vaste positie heeft ingenomen. De dokter of de verloskundige kan voelen of de baby met zijn hoofd naar boven of naar beneden ligt. Ligt hij verkeerd om, met zijn hoofd naar boven, dan is dat nog geen redden voor paniek. Er is nog tijd genoeg om te draaien.

Interne organen

De hersenen blijven zich ontwikkelen en er komen van week tot week meer vouwen en groeven in die kenmerkend zijn voor een volledig ontwikkeld brein. Ook neemt de hoeveelheid weefsel in de hersenen sterk toe. Verder beginnen de maag, de alvleesklier en de dunne darm eiwitten en vetten te verteren.

Andere lichaamsdelen

Je baby is bedekt met zowel het dunne lanugohaar als gewoon hoofdhaar. Het gewone hoofdhaar is veel grover dan lanugohaar en groeit vanuit nieuwe haarzakjes. Het gewone hoofdhaar vervangt langzamerhand het lanugohaar en is inmiddels al langer dan het lanugohaar.

Andere ontwikkelingen

  • Je baby heeft nog een rode huid die bedekt is met wit, vettig spul: vernix caseosa. De werking daarvan is niet helemaal duidelijk: waarschijnlijk beschermt het de huid van je baby tegen schadelijke invloeden van stofjes in mecomium en vruchtwater. Ook kan het beschermen tegen bacteriën.
  • Zijn ogen zijn echt open en produceren tranen.
  • De teennagels zijn aanwezig.
  • Zijn huid is minder gerimpeld doordat je baby wat vet begint op te slaan onder zijn huid.

Wat gebeurt er in week 28 in jouw lichaam?

Je komt nu zelf minder aan, al word je wel zwaarder. Dat komt doordat de baby en de placenta zwaarder worden.

Kans op galstenen

Zwangerschap vergroot de kans op galstenen. De lever produceert gal, een vloeistof die helpt bij de vertering van vette voedingsmiddelen. De gal wordt vervolgens opgeslagen in de galblaas. Als je in verwachting bent, voert je galblaas de gal langzamer af naar je darmen, wat de kans op galstenen vergroot. Je kunt het risico op galstenen verkleinen door veel vezels te eten en niet te veel vet. Dat betekent een dieet met hele granen, bonen, fruit, groenten, zaden en noten.

Hele dag voldoende eten

De hele periode dat je in verwachting bent, blijft het goed om je eten over meerdere maaltijden per dag te verdelen. Je baby krijgt zijn energie van jou namelijk voornamelijk in de vorm van glucose. Jij zelf bent al overgeschakeld op de verbranding van vetten en eiwitten om in je eigen energiebehoefte te voorzien (zie ook week 19). Om je groeiende baby voldoende glucose te geven moet jij ervoor zorgen dat je de hele dag voldoende en gezond eet. En hoe groter je baby wordt, hoe meer glucose hij verbruikt. Je ziet dat terug in de glucosespiegel in je bloed. Vlak na je maaltijden is die spiegel hoog, nadat je geslapen hebt juist laag. Terwijl jij ligt te slapen, is je baby actief en verbruikt alle energie die voorhanden is.

Wat moet je regelen?

Heb je al een naam voor je kind? Dat kan soms erg lastig zijn, zeker om een naam te vinden die jullie allebei leuk vinden.

Aanbevolen websites

In een animatiefilm zie je de ontwikkelingen van week tot week, onder ander in week 28.

Bronnen

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 27 weken zwanger Volgende week: 29 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.