Gerelateerde artikelen

Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

40 weken zwanger

Deze week is de datum dat je bent uitgerekend: 9 maanden in verwachting. Maar de kans dat je op de uitgerekende datum bevalt is klein. Slechts 4 procent van de baby's komt ter wereld op de uitgerekende dag. Je baby is helemaal klaar voor de bevalling, maar hij blijft misschien nog twee weken zitten.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De baby is nu gemiddeld 36 cm lang van hoofd tot stuitje. Als je zijn benen uitrekt, komt hij op 49 cm. Hij weegt 3,4 kilo: het gemiddelde geboortegewicht in Nederland na 40 weken zwangerschap.

Belangrijke ontwikkelingen

  • Je baby groeit niet zo veel meer, maar blijft wel reserves aanleggen: hij slaat koolhydraten op in zijn lever en in de spieren van zijn skelet. Zo heeft hij voldoende energie om de eerste dagen na de geboorte door te komen, als de borstvoeding nog niet goed op gang is gekomen.
  • Bij zijn geboorte heeft je baby zo’n 300 botten, dat is meer dan een volwassene die zo’n 206 botten heeft. Dat komt doordat een deel van de botten van de baby nog samengaan.

Interne organen

Vlak voor de geboorte past er in de buik van je baby 30 tot 35 ml. Een maand na de geboorte is dat al toegenomen tot 100 ml.

Andere lichaamsdelen

Bij de geboorte zien de melkklieren bij een jongen en een meisje er hetzelfde uit.

Wat gebeurt er in de 40e week in jouw lichaam?

Nu je 40 weken zwanger bent en voldragen, weegt je placenta zo’n 500 gram en is 2,5 cm dik. De navelstreng is ongeveer 50 cm lang en 12 mm in diameter. Er kunnen wel 40 draaiingen in zitten en zelfs echte knopen. De baby zal langzaam verder indalen.

Voorweeën

De kans is groot dat je voorweeën krijgt voordat je ontsluitingsweeën beginnen. Of je hebt last van harde buiken. Gebruik deze weeën om je ademhaling te oefenen en ontspanningstechnieken toe te passen die je straks tijdens je echte weeën wil toepassen.

Het begin van de bevalling

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen en verlies je het vruchtwater. Maar dat merk je niet altijd. Als de baby al diep is ingedaald, verlies je hooguit een paar druppels.

Als je vliezen eenmaal gebroken zijn is de kans 70% dat de weeën binnen 24 uur vanzelf beginnen. Meestal kun je de eerste 24 uur thuis afwachten of de weeën inderdaad op gang komen. Komen de weeën niet spontaan op gang, dan moet je naar het ziekenhuis omdat het risico op een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn.

Check: Laat je verloskundige altijd weten dat je vliezen gebroken zijn. Bij helder vruchtwater hoef je hiervoor niet ’s nachts de verloskundige wakker te bellen. Je moet de verloskundige wel direct bellen (ook ’s nachts) als: het vruchtwater bruin of groen is.

Wat moet je regelen?

  • Geef je over aan wat komen gaat. Meer kun je toch niet doen. Misschien duurt het nog twee weken voordat je baby komt. Als je nog energie hebt, doe dan dingen die je leuk vindt. Heb je geen energie meer? Doe dan alleen het noodzakelijke.
  • Tot 42 weken kun je nog gewoon thuis bevallen, als je medische situatie dat toelaat. Duurt het wachten op de bevalling je (te) lang? Lees dan wat je kunt doen als je langer dan 40 weken zwanger bent.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 39 weken zwanger Volgende week: 41 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.