Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

1 week zwanger

Je bent net ongesteld geworden en toch begint nu al week 1 van je zwangerschap. Ook al is deze eerste week en ook in week 2 nog geen sprake van nieuw leven, het lichaam van jou als moeder bereidt zich hier wel alvast op voor. De voorbereidingen bij de vader zijn ook al eerder begonnen.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Er is nog natuurlijk nog geen sprake van een baby. Maar wat jullie baby gaat worden is er al wel: het begin van een oeicel en de zaadcel.

Onrijpe eicel

De eicel die jullie baby gaat worden is nog niet rijp. Het allereerste begin van de eicellen die jij als moeder in je draagt, is al ontstaan toen jijzelf nog in de buik van jouw moeder zat. Het maximale aantal ligt, nog voor jouw geboorte, op zo’n 6 miljoen eicellen. Daarvan verdwijnen er veel nog voor je in je puberteit komt. Meestal zijn er dan zo’n 300.000 tot 400.000 van over, ruim voldoende voor de 400 tot 500 die er gedurende je leven rijp worden.

Eicellen rijpen pas af tijdens de maandelijkse cyclus. Elke maand worden er een paar rijp, waarvan er één uiteindelijk de definitieve eicel vormt. Deze eerste week dat je in verwachting bent, start die rijping: de eicel begint te groeien, samen met het blaasje dat eromheen ligt.

Steeds nieuwe zaadcellen

De eicellen liggen dus al bijna klaar voor de geboorte. Bij zaadcellen is dat niet het geval. Een man produceert continu nieuwe, vanaf zijn puberteit tot aan zijn dood. En waar er bij een vrouw maar één of hooguit een paar eicellen per maand rijp worden, produceert een man per dag tientallen miljoenen nieuwe zaadcellen. Maar niet al die zaadcellen zijn in staat om een eicel te bevruchten. Ongeveer de helft is namelijk niet helemaal in orde.

De productie van een nieuwe zaadcel duurt 72 dagen. Ze worden gevormd in de testikels, maar rijpen af in de bijballen. Zodra jullie gaan vrijen, komen ze via de zaadleiders in de plasbuis. Daar worden ze gemengd met afscheiding uit de prostaatklier. Dat is belangrijk omdat daar stoffen inzitten die de zaadcel nodig heeft om de eicel te bereiken.

Wat gebeurt er in week 1 in jouw lichaam?

Week 1 van je zwangerschap begint ‘officieel’ met je menstruatie. Het bloed dat je verliest, is afkomstig van de afbraak van je baarmoederwand, die zich had voorbereid op de komst van de bevruchte eicel.

Voorbereiding op zwangerschap

Tegelijkertijd bereidt je lichaam zich opnieuw voor op de komst van een bevruchte eicel, het echte begin van de zwangerschap. Dat begint bij je hypofyse, een klier die net onder je hersenen ligt en zo groot is als een erwt. Op dag 1 van je menstruatiecyclus krijg deze klier een signaal vanuit je hersenen – vanuit de hypothalamus – dat hij een hormoon moet gaan aanmaken: het Follikel Stimulerend Hormoon, kortweg FSH. Dat is het begin van een hele serie veranderingen die er uiteindelijk toe leiden dat er een of meer eicellen rijp worden en kunnen versmelten met een zaadcel, het daadwerkelijke begin van nieuw leven.

Hormoon oestrogeen

In je eierstokken liggen de honderdduizenden onrijpe eicellen klaar, waarvan er iedere maand een of meer afrijpen. De onrijpe eicel is omgeven door een soort blaasje. Samen heten eicel en blaasje het follikel. Zodra het hormoon FSH bij deze follikel komt, begint die aan zijn groei. Tegelijk begint het follikel zelf ook hormonen aan te maken: oestrogeen. Dit betekent dat het niveau aan oestrogeen in je lichaam langzaam stijgt vanaf dag 1 van je menstruatie. Dit niveau neemt toe van week tot week.

Wat moet je regelen?

Aanbevolen websites

Zwangerschap van week tot week

Volgende week: 2 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.