Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

15 weken zwanger

Deze week begint de aanleg van de bloedvaten bij je baby. En zijn organen ontwikkelen zich: bijvoorbeeld zijn galblaas en ogen.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De foetus is deze week zo’n 10 cm groot. Het hoofd blijft in verhouding groot: een derde van de lengte. Omdat je baby kan slikken, kan hij zich ook verslikken: dan krijgt hij de hik.

Belangrijke ontwikkelingen

Als je 15 weken zwanger bent, verschijnen er bloedvaten in het vaatvlies van je baby. Na 22 weken hebben die zich ontwikkeld tot aders en slagaders. Het kraakbeen van de armen en benen zijn nu vrijwel volledig omgezet in bot. Ook het bovenkaakbeen en de onderkaak zijn benig geworden.

Interne organen

De galblaas slaat galvloeistof op. Tegelijk begint de lever galkleurstoffen te produceren die naar de twaalfvingerige darm worden geleid. Het zijn deze galkleurstoffen die ervoor zorgen dat de eerste ontlasting van je baby (meconium) groenzwart gekleurd is.

Andere lichaamsdelen

Deze week verschijnen de eerste vouwen in de handpalmen en voetzolen. Dat proces gaat door tot week 18. De oogleden groeien aan elkaar en bedekken het oog. Of de foetus kan zien, is niet bekend. Zijn ogen zijn in ieder geval wel gevoelig voor licht. Als jij (of de arts) met heel fel licht op je buik schijnt, dan probeert je baby zijn ogen met zijn handen te beschermen. Rond deze week beginnen ook de talgklieren zich te ontwikkelen, vanuit de haarzakjes. Nu zijn het nog slecht kleine zwellingen. Maar zijn ze klaar, zo rond week 19, dan produceren die klieren een vettige substantie, die talg wordt genoemd. Talg houdt huid en haar vettig, en maakt die waterafstotend. Daarnaast beschermt het tegen ziekmakers en irriterende stoffen.

Wat gebeurt er met 15 weken in jouw lichaam?

  • De baby neemt een deel van jouw bloedsuikers op, waardoor jij misschien al snel na het eten weer trek krijgt. Zeker als je niet meer misselijk bent.

Tip: Pas op dat je nu nog niet te veel aankomt. De meeste toename in gewicht komt pas aan het eind van de zwangerschap

Check: Laat je hemoglobinegehalte controleren.

Let op: ga niet te lang in de felle zon liggen en ga liever niet onder de zonnebank. Je lichaamstemperatuur kan te hoog oplopen en de kans op pigmentvlekken wordt groter.

Wat moet je regelen?

  • Twijfelen jullie over de kans op een erfelijke afwijking bij jullie kind? Je kunt een late bloedtest laten doen, om te bepalen hoe groot de kans is dat je kind een chromosoomafwijking heeft of een open ruggetje.  Of je dit laat doen bepaal je zelf en is een lastige keuze.
  • Heb je al bedacht hoe jullie je kind willen noemen?

Let op dat de initialen geen rare combinaties vormen!

Aanbevolen boeken

  • Het grote wonder, van Lennart Nilsson.
  • Zwanger, het nieuwe handboek voor aanstaande vrouwen. Anja Grient e.a.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • A colour atlas of life before birth, normal fetal development, Marjorie England
  • The developing human, clinically oriented embryology Keith Moore en T.V.N Persaud, vijfde druk
  • De ontwikkeling van de mond, Medische encyclopedie - Medicinfo.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 14 weken zwanger Volgende week: 16 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.