Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

6 weken zwanger

Je bent nu 1½ maand zwanger. Het is haast niet voor te stellen, maar deze week begint het hartje van je baby in je buik voor het eerst te kloppen. Het embryo krijgt het uiterlijk van een gekromde boon.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je bent 6 weken zwanger en het embryo is 4 mm lang en bestaat uit miljoenen cellen. Het is lastig om de lengte van het embryo te meten omdat het zo rond gevouwen ligt. Van boven tot onderkant van de ‘boon’ meet het 4 mm. Zou je van bovenkant van het hoofd tot onderkant van de staart meten, dan is het embryo langer.

In deze week tot week 9 is de ouderdom van het embryo te bepalen aan het aantal skeletbotjes (somieten), waarover je meer kunt lezen in week 5.

De organen komen

Alle belangrijke organen en systemen worden gevormd in de periode die nu begint en die duurt tot week 10.

De cellen in het embryo beginnen vanaf week 6 een eigen functie te krijgen. Differentiëren heet dat. Dat betekent dat elke cel zo geprogrammeerd wordt, dat hij een deel gaat worden van een orgaan of een weefsel dat een eigen functie gaat vervullen in het lichaam. Het grootste deel van deze differentiatie vindt plaats in week 6 tot en met week 10.

Van recht staafje tot gekromde boon

Als je 6 weken in verwachting bent, is het embryo vrijwel recht. Deze week gaat het embryo heel hard groeien, vooral in het centrale zenuwstelsel. De groei aan de beide uiteinden (hoofd- en stuitdeel) houden dat niet bij, waardoor het embryo langzaam ombuigt, alsof het hoofddeel en het stuitdeel aan scharnieren vastzitten. Nu krijgt het embryo zijn karakteristieke C-vorm, met een groot hoofd, een uitstulping in het midden, veroorzaakt door het hart en een gekrulde staart.

Net een visje

In dit stadium lijkt het hoofddeel van het embryo wel wat op het embryo van een vis in hetzelfde stadium. Op dit moment heeft het embryo namelijk een soort primitieve kieuwen, de kieuwbogen. Bij vissen en amfibieën worden dit de kieuwen. Bij mensen worden ze omgevormd tot onder andere de gehoorgang en binnenoren, kaken, wangen en hals.

Het hart gaat kloppen

Aan het begin van week 6, 21 tot 22 dagen na de bevruchting begint het hart te kloppen en de bloedvaten stromen één kant op. Daarmee is het hart- en bloedvatstelsel het eerste orgaansysteem dat daadwerkelijk begint te functioneren in het embryo. Bestond het hart tot nu toe uit een rechte buis, deze week begint deze buis zich dubbel te vouwen, zodat een u-vorm ontstaat.

Doordat het hoofddeel naar binnen wordt gevouwen, wordt het hart, dat tot nu toe in het hoofddeel lag, richting borstholte geduwd.

Centrale zenuwstelsel

De neurale buis wordt gevormd. Het bovenste tweederde deel worden de hersenen, het onderste derde deel wordt het ruggenmerg. In de hersenen is een verdere onderverdeling zichtbaar in achterhersenen, middenhersenen en voorhersenen. Dit worden hersenblaasjes genoemd. De hersenen groeien hard in deze 6e week. Rond deze neurale buis ontstaat een netwerk van cellen die uitgroeien tot de hersenvliezen.

Spijsvertering

Een deel van de dooierzak wordt opgenomen in het embryo als achterste deel van het spijsverteringskanaal.

De darmen zijn nu nog een rechte buis en zijn even lang als het hele embryo. Deze buis bestaat uit drie onderdelen: de voor-, de midden en de einddarm. Uit de voordarm ontstaan de keelholte, de slokdarm, de maag, de twaalfvingerige darm, de lever en de alvleesklier.

Wat is aanwezig aan het eind van week 6?

  • het begin van het brein
  • het begin van de binnenoren, die ontstaan vanuit de achterhersenen. De binnenoren zijn belangrijk voor het evenwicht en voor het horen zelf.
  • het begin van de ogen: aan iedere kant van het hoofd, in de buurt van de hersenen, verschijnen twee kleine holtes: de ooggroeven.
  • het voorste tweederde deel van de tong
  • een knopje dat het begin vormt van wat armen en handen gaan worden
  • het begin van de lever en de galblaas
  • het begin van de longen
  • De voorlopers van de nieren, de oernieren. Deze oernieren blijven functioneren tot de echte nieren klaar zijn. Dan verdwijnen de oernieren waarbij delen een plaatsje krijgen in andere delen, zoals de geslachtsorganen.
  • het begin van de maag
  • er vormt zich een knopje dat de penis of de clitoris gaat worden

Navelstreng

De navelstreng wordt gevormd vanuit de hechtstreek.

Wat gebeurt er in week 6 in jouw lichaam?

Je zwangerschap duurt nu officieel 1 ½ maand. Ook al is je baby nog maar piepklein, de gevolgen voor jou zijn groot. Misschien heb je er flink last van. Vooral misselijkheid komt veel voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Ook kun je je erg moe voelen. Geef daar aan toe en rust eens tussendoor of ga vroeg naar bed.

Pas op met roken en alcohol

Wees je ervan bewust dat je baby deze zesde week begint met het aanleggen van alle belangrijke organen. Dat betekent dat jij als moeder in deze periode extra voorzichtig moet zijn met stoffen die aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken. Dat kunnen chemische stoffen zijn, maar ook roken en alcohol kunnen leiden tot misvormingen van je baby.

Wat moet je regelen?

Tip: Je kunt blijven vrijen tijdens je hele zwangerschap. Het embryo zit veilig in de baarmoederwand.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • Informatie over de ontwikkeling van het gezichtsvermogen (website VGZ, niet meer online).
  • Informatie over de ontwikkeling van de hersenvliezen (IZA, niet meer online).

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 5 weken zwanger Volgende week: 7 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.