Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

5 weken zwanger

Deze week kun je testen of je zwanger bent. Bij je baby begint in week 5 de vorming van het hart, de bloedsomloop en de ruggengraat.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

2 weken na de bevruchting begint officieel de embryonale fase, die duurt tot week 10 van de zwangerschap. Het embryo is ongeveer 2 mm groot, gemeten van het puntje van zijn hoofd tot aan zijn stuitje. In het begin van deze week is je baby nog een plat schijfje: het begin van het embryo. Dit schijfje groeit uit tot drie kiembladen. Elk van deze lagen brengt specifieke weefsels en organen voort.

De aanzet tot weefsels en organen

  • Het buitenste kiemblad (ectoderm) groeit onder andere uit tot de huid, haar, nagels, ruggenmerg, hersenen. (zie week 6).
  • Het middelste kiemblad (mesoderm) worden later skelet, hart, bloedcellen, spieren, voortplantingssysteem.
  • Het binnenste kiemblad (endoderm) worden spijsverteringskanaal, ademhalingsstelsel en urinewegstelstelsel.

Het embryo heeft tijdens deze ontwikkeling een prachtige naam: gastrula.

Waar komt het hoofd?

Aan het begin van week 5 van de zwangerschap bestaat het embryo uit een platte schijf die als het ware tussen twee ballonnen in ligt. De ene ballon is de vruchtwaterzak met aan de onderkant het platte schijfje dat het embryo nu nog is. Aan de andere kant van deze platte schijf ligt de andere ballon: de dooierzak. Aan de ene kant van de platte schijf is het geheel opgehangen met een hechtsteel aan de binnenkant van de omringende eivliezen. Deze hechtsteel wordt later de navelstreng.

De veranderingen van het platte schijfje beginnen aan de kant van de hechtsteel. Hier gaat de bovenste cellaag zich in het midden verdikken. Daar komt later het stuitje. Er ontstaat een ondoorschijnende laag, de primitieve streep of primitiefstreep. Zodra deze streep verschijnt is bij het embryo aan te wijzen waar hoofd en stuitje komen en wat de buikkant en de rugkant wordt.

Het begin van de ruggengraat

Nu je 5 weken in verwachting bent, vormt zich bij je baby een soort staaf van cellen, de ruggenstreng, die hol is van binnen. Deze cellen verdwijnen grotendeels als op deze plek het ruggenmerg wordt gevormd. Alleen de restanten zijn later nog terug te vinden in de mens in de tussenwervelschijven.

Het begin van het centrale zenuwstelsel

De ontwikkelende ruggenstreng geeft de aanzet tot de het begin van het centrale zenuwstelsel. Links en rechts van deze streng begint de ontwikkeling van een rij met klompjes cellen, de skeletbotjes (somieten). Na zes weken zijn de meeste gevormd: zo’n 38 paar. Ze worden later het skelet: de botten, hoofd, nek en romp, plus spieren en huid.

Het begin van de bloedsomloop

Je bent 5 weken zwanger en het begin van de bloedsomloop is er al bij je baby. Het embryo heeft namelijk niet meer genoeg aan het kleine beetje voeding in de dooierzak. Er zijn bloedvaten nodig en het eerste begin van placentadoorbloeding moet beginnen. Aan het eind van deze week vormen zich primitieve bloedcellen en bloedplasma. Dit is nog niet hetzelfde als het bloed zoals wij dat kennen. Dat komt pas in week 7.

Embryonaal bloed

In week 4 waren cellen vanuit het vlies dat om het embryo heen ligt, het baarmoederslijmvlies binnengedrongen. Dit zijn de chorionvlokken. Een deel van deze cellen worden bloedcellen die vervolgens samensmelten tot ze haarvaten zijn. Aan het eind van week 5 van je zwangerschap begint embryonaal bloed langzaam te stromen door deze haarvaten. Zuurstof en voedingsstoffen uit het moederbloed gaan naar het embryo en koolstofdioxide en afvalproducten gaan weer terug naar het moederbloed.

Een primitief hart

Deze week ontstaat ook een primitief hart.

Wat gebeurt er in de 5e week in jouw lichaam?

Als je nu geen bevruchte eicel in je baarmoeder had, zou vandaag je nieuwe menstruatiecyclus weer beginnen met afbraak van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Tenminste, als jij een regelmatige 28-daagse menstruatiecyclus hebt. Is je cyclus korter dan is die dag al gepasseerd, bij een langere cyclus duurt het nog even voor deze dag aanbreekt.

Hoger hartritme

Vanaf deze week is je bloedsomloop duidelijk anders dan toen je niet zwanger was. Je hartritmevolume is hoger en je vaatweerstand lager dan als je niet zwanger bent. Normaliter zou dit ertoe leiden dat je bloed sneller door je lichaam stroomt, maar dat is niet het geval. Want je bloedvaten worden tegelijkertijd ietsje wijder.

Misselijk?

Aan het eind van deze week begint de spreekwoordelijke misselijkheid bij veel vrouwen. Maar of je misselijk wordt en wanneer, verschil enorm van vrouw tot vrouw.

Wat moet je regelen?

Aanbevolen websites

Bronnen

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 4 weken zwanger Volgende week: 6 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.