Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

26 weken zwanger

Je bent 6 maanden zwanger. Je bent inmiddels een aantal kilo’s aangekomen. De baby ziet er nu nog uit als een oud mannetje of vrouwtje. Zijn hart gaat iets minder tekeer.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Van kruin tot stuitje is de baby nu 23 cm lang en hij weegt 820 gr. Zijn voet wordt elke twee weken 0,5 cm langer en is nu 5 cm lang. Soms heeft de baby wel een half uur lang de hik. Dan hoor je een soort ritmische schokken, wel 15 tot 30 per minuut. Verder kan de baby inmiddels reflexmatig zuigen. Als de foetus nu geboren zou worden, ziet hij er oud uit. Dat komt doordat hij nog geen onderhuids vet heeft opgeslagen. Hierover kun je meer lezen in week 29. Ook groeit zijn huid harder dan het weefsel dat eronder zit. Zo krijgt hij een wat rimpelig uiterlijk. Komt je baby nu ter wereld, dan is de kans dat hij het overleeft ongeveer 45 procent.

Belangrijke ontwikkelingen

Doordat de wervelkolom harder groeit dan het ruggenmerg, loopt het merg niet meer tot onderaan de wervelkolom maar stopt in week 26 ter hoogte van wat wel de S1 wordt genoemd, een aantal wervels hoger. Bij een pasgeboren baby is dit zelfs nog hoger. De hartslag van de foetus daalt geleidelijk tot 120 tot 140 hartslagen per minuut.

De longen vertakken zich

De voorbereidingen op een leven buiten de baarmoeder gaan gestaag door. Zo ontwikkelen de bloedvaten in de longen zich. Ook vertakken de longen zich van week tot week verder, net zoals een boom zich steeds verder vertakt. De luchtpijp splitst zich in 2 bronchiën, die ieder iets smaller zijn dan de luchtpijp. Vervolgens vertakken die zich in verschillende bronchioli, die op hun beurt weer iets smaller zijn dan de bronchiën. De vertakking gaat nog verder, want de bronchioli monden uit in longblaasjes, ook wel alveoli genoemd. Dat zijn de kleinste eenheden van de longen en de ontwikkeling hiervan gaat de eerste levensjaren nog door. Door de vele vertakkingen is het oppervlak van de longen enorm groot. In een volwassen mens wel zo groot als een tennisveld.

In de longblaasjes vindt na de geboorte de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide plaats. Zuurstof gaat door de wand van een longblaasje en door de wand van een bloedvat. Omgekeerd verlaat kooldioxide het lichaam het bloed.

Hersenen krijgen vorm

Bij de hersenen beginnen in maand de verschillende kwabben hun definitieve vorm krijgen:

  • De voorhoofdskwab: Dit zijn twee kwabben aan de voorkant van het hoofd. Zij nemen de meeste ruimte in de hersenen in, ongeveer een derde van de hersenen bestaat uit voorhoofdskwab. Ze regelen dan ook veel in het lichaam. Zo coördineren zij de bewegingen. Ook zijn zij ervoor verantwoordelijk dat je kunt bewegen, dingen kunt oplossen, je impulsen kunt beheersen of kunt plannen.
  • De pariëtale kwab. Deze kwab is een onderdeel van de grote hersenen en is het gebied dat informatie die van je zintuigen afkomt met elkaar in verband brengt. Daarnaast speelt deze kwab een rol bij het ruimtelijk denken.
  • De occipitaalkwab. Deze hersenen zijn het kleinst en liggen het verst naar achteren. Ze zijn verantwoordelijk voor het verwerken van visuele informatie.

Andere lichaamsdelen

Als de ogen nog niet open zijn gegaan, doen ze dat vast en zeker nu je 26 weken in verwachting bent. De ogen zijn inmiddels vrijwel compleet en af. Alle ongeboren baby’s hebben blauwe ogen. Pas na de geboorte verandert dat eventueel in bruin. Wel is er verschil in tinten blauw, bij de ene baby zijn de ogen donkerblauw en de andere lichtblauw. Ook is in deze week vaak al duidelijk of een baby linkshandig of rechtshandig is.

In maand 6 van de zwangerschap ontstaat er een koppeling tussen de smaakpapillen op de tong, in de keelholte, in het gehemelte en in de hersenen Ook de reukzin wordt tijdens deze maand gevormd. Verder kan de foetus de stem van zijn moeder en misschien ook wel van zijn vader herkennen.

Wat gebeurt er in week 26 in jouw lichaam?

Als je goed en gevarieerd hebt gegeten, dan ben je rond week 26 zo’n 7 tot 10 kg aangekomen.

Je baby komt van week tot week verder omhoog waardoor je wellicht wat pijn onder je ribben krijgt.

Vanaf week 26 ga je wat vaker naar de verloskundige voor een zwangerschapscontrole. Tot week 32 ongeveer om de drie weken.

De doorbloeding van je nieren neemt toe tijdens je zwangerschap. Rond deze week stroomt er wel 75 % meer doorheen dan toen je nog niet zwanger was.

Wat moet je regelen?

Tip: Vergeet niet regelmatig een foto van je opbollende buik te maken.

Speciaal in week 26

Tot deze week kun je een pretecho laten maken bij een commercieel bureau. Als je langer wacht, is je baby te groot om hem in één plaatje te krijgen.

Aanbevolen websites

De ontwikkelingen van de baby in week 26, weergegeven in een animatiefilm.

Bronnen

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 25 weken zwanger Volgende week: 27 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.