Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

21 weken zwanger

Je bent 5 maanden in verwachting, ofwel 21 weken. De baby beweegt van week tot week sterker. Als jij rustig ligt, gaat je baby juist bewegen.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je baby is nu zo’n 18 cm lang, gemeten vanaf zijn kruin tot zijn stuitje en hij weegt ongeveer 400 gram. Hij ziet eruit als een echt mens. Alles zit er op en eraan: hoofd, ogen, neus, mond, oren, armen, handen, benen en voeten, ellebogen, knieën, ribben en ook de organen zijn er allemaal. Zijn huid is een prachtige tekening van alle bloedvaten die door de huid heen schemeren. Maar hij is nog wel piepklein. Overleven zou hij nog niet buiten de baarmoeder. De longen functioneren nog niet en hij heeft nog geen beschermende vetlaag.

Belangrijke ontwikkelingen

Zijn hart pompt nog steeds sneller dan het hart van zijn moeder: 140 slagen per minuut.

Interne organen

De foetus slikt van week tot week meer vruchtwater door. Inmiddels ligt dat op zo’n 16 milliliter per 24 uur. De stoffen in het vruchtwater zorgen ervoor dat de darmen verder groeien en uitrijpen.

Andere lichaamsdelen

De ogen van je baby zijn nog steeds gesloten. Toch kan hij licht waarnemen. Neem jij als moeder een zonnebad, dan probeert hij weg te kruipen. En prikkel je zijn voetzolen? Dan trekt hij zijn benen op. Dat betekent dat hij kan voelen. Ook kan een foetus van 5 maanden al pijn voelen en reageren op geluid van buitenaf. Bij een jongen zitten de testikels nog een beetje hoog in zijn lichaam: in de buikholte. Die dalen de komende weken verder naar beneden af.

Wat gebeurt er in week 21 in jouw lichaam?

Je voelt de bewegingen van de baby nu veel sterker. Wil je hem bewust voelen? Ga dan liggen, want als jij rust wordt de baby wakker en als jij druk bent wordt hij in slaap gewiegd door jouw bewegingen. Je voelt zijn bewegingen het beste als je op je zij gaat liggen.

Check: Iedereen voelt de bewegingen weer anders. De een noemt het opborrelende scheetjes, de ander een zacht ploppen of erwtje dat door je buik heen rolt.

Toename in gewicht

De komende weken, tot ongeveer week 30, word je een stuk zwaarder. Ongeveer de helft van je totale gewichtstoename vindt in deze periode plaats. Gemiddeld komen zwangere vrouwen 12 kilo aan, maar het kan heel goed zijn dat jij meer of juist minder aankomt.

Check Kom je in een week veel kilo’s aan, dan is het goed om dat met je verloskundige te bespreken.

Aanmaak cortisol

Je lichaam maakt in de loop van je zwangerschap steeds meer cortisol aan. Tegelijkertijd breekt je lichaam dit hormoon minder af. Vanaf week 21 tot vlak voor de bevalling heeft dit cortisolniveau een tijdelijk maximum bereikt. Aan het eind stijgt het dan nog verder. Cortisol wordt ook wel stresshormoon genoemd: de hoeveelheid stijgt als je onder stress staat. Dat is in dit geval niet de oorzaak. Cortisol is namelijk naast progesteron een van de hormonen die ervoor zorgen dat je melkklieren groter worden.

Wat moet je regelen?

  • Je kunt nu beginnen met nadenken over de kinderkamer en de babyuitzet.
  • Zijn jullie niet getrouwd, maar willen jullie wel dat je partner de officiële vader wordt? Laat hem dan het kind erkennen. Erkennen kan altijd, ook nog na de geboorte. Maar het is handiger om dit al tijdens de zwangerschap te doen.

Aanbevolen websites

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 20 weken zwanger Volgende week: 22 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.