Gerelateerde artikelen

Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

42 weken zwanger

Blijft de bevalling op zich wachten, dan ga je voor controle naar het ziekenhuis. Het duurt ook niet lang meer voordat de verloskundige of de gynaecoloog besluit de bevalling kunstmatig op te wekken.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je baby heeft na 42 weken zwangerschap waarschijnlijk geen huidsmeer op zijn velletje zitten. Daardoor kunnen zijn handen en voeten er wat uitgedroogd uitzien. Zijn nagels groeien gewoon door, net als zijn haar.

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, dan heet dat ook wel 'serotien' of 'over tijd'. Er zitten wat risico's aan serotiniteit, omdat de omstandigheden voor je baby in je buik minder gunsitg worden. Daarom ga je in deze periode altijd voor controle naar het ziekenhuis.

Wat gebeurt er in week 42 in jouw lichaam?

Je geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld. Maar je kan niet anders dan wachten. Waarschijnlijk heb je ook geen puf meer om iets te doen.

Wat moet je regelen?

Net als in week 41 is er weinig meer te regelen. Alles staat klaar voor de komst van je baby.

Speciaal in week 42

Als je nog niet voor controle in het ziekenhuis bent geweest, dan ga je nu je 42 weken in verwachting bent. Daar maken ze een echo van je baby en een CTG, voluit een cardiotocografie. Hiermee kan de gynaecoloog het hartritme van je baby bepalen en controleren of je al weeën hebt, zoals ook is te lezen bij week 41.

De bevalling wordt ingeleid

Besluit de gynaecoloog dat het tijd is om te bevallen, en kondigt de bevalling zich nog niet spontaan aan, dan word je ingeleid. Dit gebeurt in fasen. Voor de bevalling moet je baarmoedermond kort en zacht zijn. Hij is dan ‘rijp’ en er is enige ontsluiting. Is dit nog niet het geval dan krijg je 1 tot 3 dagen van tevoren het hormoon prostaglandine toegediend via een gel in je vagina. Is je baarmoedermond rijp, dan krijg je een infuus in je hand waarmee je het hormoon oxytocine krijgt toegediend. Dit hormoon wekt weeën op. Regelmatig wordt de dosis verhoogd. Vaak zijn de weeën heftiger en volgen elkaar sneller op dan bij een natuurlijke bevalling. Maar ook dan kan het nog best 24 uur duren voordat de bevalling begint.

Het gebeurt ook wel dat de bevalling toch nog spontaan op gang komt, vlak voordat je naar het ziekenhuis zou gaan.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 41 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.