Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

9 weken zwanger

Je bent 9 weken in verwachting. Mogelijk ga je deze week voor het eerst naar de verloskundige. De baby gaat van week tot week steeds meer bewegen, al voel je er zelf nog niets van. De organen van je baby ontwikkelen zich steeds verder.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Nu je 9 weken in verwachting bent, is het embryo zo groot dat je het al zou kunnen aanwijzen tussen je vingers. Al blijft het natuurlijk miniem, met een grootte van 16 tot 18 mm. De romp wordt langer en strekt zich iets, zodat het embryo niet langer een kromme boon lijkt. Het hoofd staat meer rechtop en de nek ontwikkelt zich. De spieren in de nek en van de romp trekken soms spontaan samen, ook de armen en benen gaan bewegen. Het skelet hardt verder uit, vooral bij kaken en gehemelte. Op de huid komt een laagje kurkweefsel dan hoornstof en huidschilfers begint los te laten.

De lever

De lever is zo groot dat er geen plek meer is voor de darmen. Die stulpen daarom uit in de navelstreng. De lever is zo groot omdat hij begint met het produceren van bloed.

Bescherming van de hersenen

 • Er is een primitief hersenvlies dat zich in twee lagen splitst, één aan de buitenkant en één aan de binnenkant. De buitenlaag van het primitieve hersenvlies is het harde hersenvlies. Een deel van dit harde hersenvlies verandert later in bot en wordt dan de schedel. Het andere deel van dit harde vlies komt tegen de schedel en het ruggenmerg aan te liggen, ter bescherming.
 • De binnenlaag van het primitieve hersenvlies is het zachte hersenvlies. Dat ligt bovenop alle windingen en plooien van de hersenen en het ruggenmerg. Dit zachte hersenvlies heeft een belangrijke functie, omdat het veel bloedvaten bevat en zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen voert.
 • Dan is er nog het spinnenwebvlies, een ragfijn vlies. Dit ligt direct tegen het harde hersenvlies van de schedel aan. Alleen waar het zachte hersenvlies tegen de schedel aanligt, is geen spinnenwebvlies. In de ruimte tussen het spinnenwebvlies en het zachte hersenvlies lopen zenuwbanen en bloedvaten en ook stroomt het hersenvocht hier doorheen.

Interne organen

 • Als je 9 weken zwanger bent, zit de schildklier van je baby op de goede plek in zijn hals.
 • De nierfunctie komt op gang. Ondertussen sterven de oernieren af.

Het gezicht

 • Zijn oogleden beginnen te groeien en bedekken de ogen vrijwel geheel.
 • Het externe oor heeft vrijwel de definitieve vorm.
 • Zijn melktanden ontwikkelen zich.
 • Mond en neusholte worden gescheiden doordat het gehemelte begint te ontstaan. Dit gaat door tot week 14.
 • Er komen kleine uitsteeksels op zijn tong: de papillen beginnen zich te ontwikkelen.

De armen en benen

De ledematen veranderen verder. Je kunt nu echt zien dat de baby vingers heeft. Zijn handen spreiden zich uit voor het lichaam en komen dicht tegen elkaar aan te liggen, vlak voor de uitstulping van het hart.

Ook de voeten komen bij elkaar in de buurt.

Wat gebeurt er na 9 weken in jouw lichaam?

Kijk er niet gek van op als je stemmingen nogal wisselen. Doordat je hormoonhuishouding sterk verandert, kunnen positieve en negatieve emoties elkaar zelfs gedurende een dag veelvuldig afwisselen.

Wat moet je regelen?

Speciaal in week 9

Waarschijnlijk ga je deze of volgende week voor het eerst naar de verloskundige. Denk van te voren goed na over de vragen die jij bij je eerste controle wilt stellen aan de verloskundige. Als niet helder is hoe oud je baby is, kan de verloskundige dat met een standaardecho bepalen.

Aanbevolen websites

Animatiefilmpje van de ontwikkelingen in week 9.

Bronnen

 • De functie van de hersenkamers (VGZ, niet meer online).
 • De ontwikkeling van de hersenvliezen (IZA, niet meer online).

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 8 weken zwanger Volgende week: 10 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.