Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Ouderschap: de tegenvallers

Kinderen krijgen is iets heel bijzonders. Je leven verandert op alle fronten. Natuurlijk verrijkt het ouderschap je leven. En hou je meer van je kinderen dan je ooit gedacht had. Maar tegelijk kan het ouderschap je ook tegenvallen. Want het is keihard werken. Of misschien val je jezelf wel tegen als ouder. Over de minder mooie kanten van ouderschap hoor je eigenlijk nooit iemand. Daarom lees je er bij ons wel over.

De roze wolk bestaat niet

Zodra je aan mensen vertelt dat jullie een kind krijgen, worden ze meteen helemaal blij. Je krijgt felicitaties van alle kanten, en (aanstaande) grootouders pinken misschien zelfs een traantje weg. Dat je een kind krijgt is goed nieuws. Je wordt bestookt met babyspulletjes: kleertjes, slofjes en knuffels in zachte kleuren. Als je er zo tegenaan kijkt, is kinderen krijgen één grote roze wolk. Ook babymagazines doen geen enkele moeite om dat beeld te veranderen. Toch weet iedereen die ooit een kind heeft gekregen: het is absoluut geen roze wolk. Je bent zielsgelukkig, maar tegelijk voel je je ontzettend kwetsbaar. Om nog maar niet te spreken van de borstvoedingsproblemen, huiluurtjes, opvoedingsproblemen of het chronische slaaptekort waar iedere ouder mee worstelt.

Waarom heeft niemand me gewaarschuwd?

Maar waarom zegt niemand dat dan tegen je als je zwanger bent? Of misschien nog beter, voordat je zwanger wordt? Het was fijn geweest als je je wat beter had kunnen voorbereiden. Dan had je een realistischer beeld gehad van wat het betekent om ouder te zijn. En dan had je je hoge verwachtingen misschien wat kunnen bijstellen.

Je vergeet het allemaal weer

De belangrijkste reden waarom je niet wordt gewaarschuwd voor de tegenvallers van het ouderschap is simpelweg dat ouders al heel snel weer vergeten zijn hoe pittig die eerste tijd was met hun pasgeboren baby. Of dat het een drama was om hun oudste zindelijk te krijgen. Uiteindelijk hebben alle ouders een selectief geheugen waarin (bijna) alleen de mooie momenten met hun kroost blijven hangen.

Niemand houdt van klagende ouders

Bovendien houdt niemand van klagende ouders. Je mag toch zeker blij zijn dat je gezonde kinderen hebt gekregen? Als je daarover klaagt, lijk je al snel egoïstisch, gevoelloos of oppervlakkig. En daar wil natuurlijk niemand voor uitgemaakt worden.

Veranderde rollen van ouders

Waarom valt het ouderschap af en toe tegen? Misschien heeft het te maken met de veranderde rollen van ouders. Een aantal generaties geleden was kinderen krijgen voor vrouwen het grootste en vaak het enige doel in hun leven. Hun hele volwassen leven stond in het teken van het gezinsleven. Hun man ging erop uit om het geld te verdienen. Tegenwoordig hebben vrouwen vrijwel allemaal een betaalde baan buitenshuis. En een druk sociaal leven. Dat komt allemaal in de knel als er een kind bij komt. Bovendien hebben vrouwen (vaak meer dan mannen) de neiging om de lat erg hoog te leggen, op alle fronten van hun leven.

Toegenomen welvaart en individualiteit

Tegelijk is ons welvaartspeil enorm gestegen: we kunnen meer dan ooit genieten van onze vrije tijd. Uitgaan, sporten, op vakantie: je leven is meestal al volledig gevuld (en vervuld) voordat je aan kinderen begint. En daar heb je ook recht op, vindt de geïndividualiseerde mens van tegenwoordig. Naast werk is persoonlijke ontwikkeling en ontspanning erg belangrijk geworden. Zodra er een kind komt, moet je een deel van die verworvenheden weer inleveren. En dat valt vaak niet mee.

De grootste tegenvallers van ouderschap

Om alle fabels over de roze wolk voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen, zetten we hier de grootste tegenvallers van het ouderschap op een rij:

Aanbevolen boeken

  • Heavy shit! Eerlijk over ouderschap (2010), Manon Abbel en Brigiet Bluiminck. Uitgeverij Sijthoff, Amsterdam
  • De mooiste tijd van je leven. De schaduwzijde van het moederschap (2009), Marleen Castelein. Uitgeverij Augustus, Amsterdam

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.