Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf maken is een ware kunst als je een kind hebt, een baan, aandacht aan je partner wilt besteden en er nog een sociaal leven op na wilt houden. Waarom is tijd voor jezelf zo belangrijk? En hoe maak je die?

Tijd voor jezelf is belangrijk

Een kind opvoeden, werken, voor het huishouden zorgen: je dagelijkse leven zit vol met taken die nu eenmaal moeten gebeuren. Het is dan gemakkelijk om (tijd voor) jezelf uit het oog te verliezen. Maar juist als je bestaan zo hectisch is, is het goed om af en toe een pas op de plaats te maken en aandacht aan jezelf te besteden. Waarom?

Je lichaam heeft rust nodig …

Als eerste is het logisch dat je lichaam rust nodig heeft. Als je de hele dag loopt te rennen, moet je af en toe rust nemen. Misschien zijn je nachten nog gebroken of erg kort. Dan zijn een paar rustige momenten overdag absoluut noodzakelijk. Als je te lang doorgaat zonder je lichaam op te laden, dan kun je last krijgen van vermoeidheidsverschijnselen: hoofdpijn, nek- en schouderklachten of rugpijn.

… en je geest ook!

Voor je geest geldt eigenlijk hetzelfde als voor je lichaam. In je hoofd heb je ook regelmatig behoefte aan rust en ontspanning. Anders kun je de dingen niet meer relativeren. Geestelijke ontspanning vind je bijvoorbeeld door te sporten, met meditatie, maar ook door een avondje naar het theater te gaan of een dagje te shoppen met een vriendin. Alles waarmee jij je zinnen even kunt verzetten.

Je bent meer dan alleen moeder en werkneemster

Door alle taken en verplichtingen kun je soms vergeten dat je nog meer bent dan de moeder van je kind, de vrouw van je partner en een werknemer van je bedrijf. Wie ben je ook alweer voor jezelf? Door dingen voor jezelf te doen, ontdek je dat je weer andere kwaliteiten en interesses aanspreekt. Als je daar aandacht aan kunt besteden, laad je je weer helemaal op en kun je je andere rollen weer met meer plezier vervullen.

Meer plezier in je dagelijkse bezigheden

Als je regelmatig ontspant, dan heb je meer energie en meer zin om je alledaagse werkzaamheden uit te voeren. Je bent dan beter in staat de positieve kanten te zien, kijkt soms net even anders tegen zaken aan en houdt zelf de regie in plaats van dat je het gevoel hebt geleefd te worden.

Wat kun je doen?

Plan regelmatig een middag of avond vrij voor jezelf. En zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden. Ga het huis dus uit of besteed je kind uit aan een oppas of aan de kinderopvang. Doe dingen die je leuk vindt. Alleen, of met iemand bij wie je graag bent.

Stel minder hoge eisen

Stel jezelf af en toe de vraag: moet ik dit echt nú doen? Wat gebeurt er als ik het niet doe? Je kunt het jezelf soms heel moeilijk maken door te hoge eisen te stellen aan jezelf, of aan de manier waarop je huis eruit moet zien, of aan de manier waarop je je kind opvoedt. Wees dus minder kritisch op jezelf.

Een schuldgevoel is nergens voor nodig

Veel moeders hebben last van een schuldgevoel als ze tijd voor zichzelf nemen. Ze vinden dat ze bij hun kind zouden moeten zijn in plaats van aan zichzelf te denken. Dat schuldgevoel komt voort uit je moederinstinct, wat je vertelt dat jij eigenlijk degene bent die het beste voor je kind kan zorgen. Het zorgt ervoor dat je een goede moeder bent voor je kind.

Zorg goed voor jezelf

Maar: een goede moeder zorgt ook op tijd voor zichzelf. Alleen als jij in balans bent en ontspannen in het leven staat, kun je een leuke en goede moeder zijn. Als je alleen maar aan je kind denkt en niet aan jezelf, loop je het risico dat je je jezelf voorbijholt. Af en toe bijtanken is echt geen overbodige luxe!

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.