Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je peuter heeft problemen met slapen

Als je kind niet goed slaapt, is dat frustrerend. Voor je kind, maar ook voor jezelf. Wanneer heeft je peuter echt een slaapprobleem? En is er iets aan te doen?

Wanneer heeft je kind een slaapprobleem?

Echte slaapproblemen ontstaan in de regel vanaf 1 jaar. Daarvóór hebben baby's nog een natuurlijk slaapritme. Meestal zijn de problemen tussen 1 en 3 jaar het grootst, dus als je kind een peuter is. Je kunt echt van een slaapprobleem spreken als je kind:

  • over een langere periode moeilijk inslaapt;
  • vaak wakker wordt;
  • meerdere keren per nacht uit bed komt;
  • overdag huilerig, hangerig of ronduit vervelend is.

Te weinig slapen is slecht voor je kind

Als je kind over een langere periode te weinig slaap krijgt, dan merk je dat overdag aan hem. Hij functioneert dan overdag minder goed dan anders. Hij is huilerig, jengelig, ontevreden, snel afgeleid en wil niet luisteren. Bovendien kun je zelf ook een slaaptekort opbouwen.

Check: Is je kind overdag onhandelbaar? Dan kan het best zijn dat hij niet genoeg slaapt. Probeer hem een tijdje wat vroeger naar bed te brengen en kijk of dat iets verandert.

Wat is het probleem? Inslapen en doorslapen

Slaapproblemen bij kinderen zijn in te delen in twee soorten: problemen met inslapen en problemen met doorslapen.

Problemen met inslapen

Als je kind problemen heeft met inslapen, dan is naar bed gaan vaak een vreselijke toestand. Je doet je best om je kind zo rustig en geduldig mogelijk in bed te leggen, maar het wordt toch steeds een drama. Vaak begint het al met naar boven gaan of pyjama aantrekken: geen haar op zijn hoofd die daaraan denkt. Als hij er dan eenmaal in ligt, mag je niet bij hem weggaan. Zo weet hij het bedritueel te rekken tot een uur of langer.

Problemen met doorslapen

Problemen met doorslapen betekent: meerdere keren per nacht wakker worden terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Een grotere peuter komen vaak zijn bed uit en vraagt dan of hij bij jou in bed mag. Iedere keer heeft hij jouw aandacht en jouw geruststelling nodig om weer in slaap te vallen.

Slaapproblemen kun je oplossen

Als je kind slecht slaapt, is dat niet alleen vervelend voor hemzelf, maar ook voor jou. Ook jij kunt last krijgen van een chronisch slaapgebrek. En dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor je gezinsleven en je functioneren op je werk. Het goede nieuws is: slaapproblemen zijn op te lossen. Het minder goede nieuws is: het is niet eenvoudig. Het vergt behoorlijk wat energie en doorzettingsvermogen van jou als ouder. Toverwoorden bij het oplossen van slaapproblemen zijn structuur en rituelen.

Bronnen

  • Het Gaap en Slaap boek, Vivienne van Eijkelenburg, Inge Nouws, dr. M.G. Smits, prof. dr. R. Didden (2011).

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.