Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De cognitieve ontwikkeling van je dreumes

Je dreumes begint nu langzaam een beetje te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Zijn nieuwsgierigheid zorgt voor veel nieuwe indrukken, die zijn cognitieve ontwikkeling stimuleren.

Opdrachtjes begrijpen

Je dreumes leert simpele opdrachtjes begrijpen. Je kunt hem vragen om iets voor je te doen. Bijvoorbeeld een bal pakken en naar je toe brengen, of het geluid van een poesje nadoen. Hij kan zijn sokken uittrekken en plaatjes in een prentenboekje aanwijzen. Hij leert daarmee ook dat zijn acties een gevolg hebben. Je kind gebruikt de dingen waar ze voor bedoeld zijn. Met een kam kamt hij het haar van een pop, een autootje is om mee te rijden.

Gehoorzamen

Tot een jaar of 2 kun je van je dreumes nog niet eisen dat hij altijd naar je luistert. Als hij iets doet wat niet mag, dan zeg jij dat dat niet mag. Hij zal er dan meestal wel mee stoppen. Maar zodra jij je omdraait of wegloopt, doet hij het opnieuw. Hij snapt nog niet dat het verbod nog steeds geldt, ook als jij de kamer uit bent. Dat leert hij pas na zijn tweede verjaardag.

Omgeving

Doordat zijn motoriek steeds beter wordt, gaat je dreumes nu steeds vaker op onderzoek uit. Door al zijn zintuigen te gebruiken leert hij zijn omgeving steeds beter kennen. Hij leert steeds meer verschillen kennen tussen kleuren, geuren, geluiden en materialen.

Creativiteit

Ergens in zijn tweede levensjaar ontdekt je kind dat hij een potlood kan vasthouden en dat hij daarmee kan tekenen. In het begin zal hij alleen maar krassen. Daarmee wil hij geen tekening maken, maar het is een bewegingsspelletje. Hij vindt het leuk om met het potlood te bewegen en kijken hoe er een streep op het papier achterblijft. Het echte tekenen komt pas als hij een peuter is.

Taal

In deze periode maakt je kind ook een paar belangrijke taalontwikkelingen door.

Bronnen

  • De ontwikkeling van je kind. En hoe jij als ouder kunt helpen. Marga Schiet (2004) Uitgeverij Jonge Gezinnen, Alphen aan den Rijn/Tirion, Baarn.
  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was orthopedagoog em kindercoach Jolanda Tettero.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.