Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Kinderen willen experimenteren. Dat zit in hun bloed. Als ouder heb je vaak de neiging om die experimenteerdrift af te remmen. Want jij ziet wat er allemaal mis kan gaan. Toch is het goed om je kind zelfstandig ervaringen op te laten doen.
Er is een verschil tussen je kind iets laten leren door instructie, of door ervaring. Een ervaring maakt meer indruk op je kind dan duizend instructies. Wees dus niet bang om je kind te laten experimenteren. Het is namelijk heel belangrijk voor zijn ontwikkeling.
Kinderen en experimenteren: het is een onlosmakelijke combinatie. Kinderen zijn gemaakt om te experimenteren. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en nieuwe prikkels. Ontneem je kind die ervaringen niet. Want ze zijn waardevol. Zowel de positieve als de negatieve ervaringen.
Als je kind de kans krijgt om zelfstandig nieuwe ervaringen op te doen, dan is dat goed voor zijn zelfvertrouwen. Hij wil het graag doen, is ervan overtuigd dat hij het kan, maar vindt het tegelijk spannend om te doen omdat hij niet zeker weet of het hem gaat lukken. Lukt het toch? Dan krijgt zijn zelfvertrouwen een enorme boost. Hij is blij en trots. Hij groeit door zijn prestatie.
Probeert je kind iets uit, en lukt het niet? Dan is hij teleurgesteld, gefrustreerd of boos. Dat zijn geen prettige gevoelens. Maar toch zijn ook dit soort ervaringen waardevol. Het is belangrijk dat je kind leert hoe hij met deze negatieve gevoelens om moet gaan. Hij moet leren dat hij zichzelf herpakt, weer moed verzamelt en het opnieuw probeert. Totdat het wel lukt. Ook dan heeft hij iets geleerd.
Negatieve ervaringen in zijn jeugd bereiden je kind voor op de teleurstellingen die het leven later voor hem in petto heeft. Want een gelukkige jeugd (zonder negatieve ervaringen) is geen recept voor een gelukkig leven als volwassene, betoogt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Krijgt je kind op jonge leeftijd niet de kans om te leren hoe hij met negatieve ervaringen moet omgaan? Dan krijgt hij daar vanaf zijn 20e ongetwijfeld problemen mee.
Als je kind kan experimenteren, dan is dat onder meer goed voor zijn:
Vraag jezelf af wat er kan gebeuren als je je kind laat experimenteren. Hij wil bijvoorbeeld takken snijden met een zakmes. Grofweg zijn er twee mogelijkheden:
Ook als je je kind vrij laat om ervaringen op te doen, heb jij als ouder een belangrijke rol. Jij blijft in de buurt om te kijken hoe hij het doet.
Let op: Stap niet in de ‘zie je wel’-valkuil. Zeg niet achteraf tegen je kind: ‘Ik zei het toch, ik had je toch gewaarschuwd!’ Daarmee geef je hem alleen maar een trap na, en dat is funest voor zijn zelfvertrouwen.
Kinderen groeien door prestatie: geef je kind de kans om zelfstandig te proberen, en ook om te mislukken. Dan is de overwinning van hem - en de mislukking ook. Stimuleer je kind om te experimenteren. En geef hem de zekerheid: als het misgaat, dan ben ik er voor je. Dat geeft hem een veilig gevoel. En de trots als het toch gelukt is, is niet te evenaren. Dat vergeet je kind nooit weer.
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.