Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Leonore Noorduyn

Leonore Noorduyn heeft een eigen tekstbureau en helpt wetenschappers om hun onderzoek te vertalen in begrijpelijke en aantrekkelijke teksten.

Schrijven over zwangerschap

"Opgestapeld reikten ze zeker een halve meter hoog: de boeken over zwangerschap. Bedoeld om mij te helpen bij mijn opdracht: elke week van de zwangerschap beschrijven. Dus las ik elk boek door. Plakte gele memoblaadjes om te onthouden wat waar stond. Vertaalde Engelse vaktermen in Nederlandse woorden. En wanhoopte soms omdat er wel erg veel details in stonden, die ik niet kwijt kon in de teksten.

Maar bovenal raakte ik gefascineerd. Hoe ingenieus is toch de ontwikkeling van bevruchte eicel tot een baby, die klaar is voor de geboorte. Alle ontwikkelingen volgen elkaar nauwkeurig op, van eerste celdeling tot groei van de wimpers. Natuurlijk wist ik dat wel. Maar er nog eens over lezen én erover mogen schrijven, maakte het nog mooier. Had ik zo’n schrijfopdracht maar gekregen toen ík zwanger was! Nou ja, dat zat er in 1995 nog niet in. Ik kon toen nog niet eens e-mailen, laat staan informatie opzoeken op internet."

Herinneringen komen weer boven

"De weken vorderden. Van bevruchting tot geboorterijpe baby. En misschien wel onvermijdelijk, kwamen mijn eigen twee zwangerschappen weer boven. Weer voelde ik me beroerd van iets dat hooguit zo groot als een speldenknop was. Maar ook verwelkomde ik weer die zachte borrelingen in mijn buik, van het kind dat met een schop laat weten dat hij er is.

Ik had zelfs weer even die vertwijfeling, aan het eind van mijn eerste zwangerschap, of het bij mij wel zou gaan lukken om een kind eruit te krijgen. Ik trok me op aan al die miljarden andere vrouwen, die hetzelfde hadden meegemaakt als ik. Dat ik dus, net als zij, vast ook wel een baby op de wereld zou zetten. Maar vreemd bleef het, voor mijn gevoel."

De verwondering blijft me bij

"Die verwondering. Dat is het gevoel dat me bijblijft van mijn zwangerschap. En nu ook weer tijdens het schrijven over de ontwikkelingen. Een verwondering en fascinatie die ik altijd heb tijdens mijn werk, maar nooit zo sterk als nu. Het werk drong zelfs door in mijn dromen. Ik weet niet meer wat ik droomde, maar ik was zwanger. Dat weet ik nog wel.

Gelukkig was deze keer de bevalling ‘slechts’ een tekst. Dat kost soms ook moeite, maar toch minder dan een echte bevalling. Bovendien weet ik inmiddels wel dat een tekst er altijd uit komt, net als een kind!"

Ingewikkelde teksten toegankelijk maken

"De verwondering zelf ervaren en vervolgens overbrengen. Dat is ook wat ik wil bereiken met mijn bedrijf De Schrijfster. Als ik zelf ingewikkelde onderzoeken ‘vertaal’ in begrijpelijke en aantrekkelijke teksten. Of als ik anderen leer hoe zij zo kunnen schrijven dat ook niet-ingewijden enthousiast raken. Zodat de lezers, misschien, weer doorvertellen hoe waardevol en interessant dat onderzoek of die tekst is. En als het dan zover is, kan de stapel boeken weer even van mijn bureau af."

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.