Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Met je kind in het openbaar vervoer

Kinderen vinden het vaak heel leuk om met de bus, de tram of de trein op stap te gaan. Ze hebben er meer bewegingsvrijheid dan in de auto, en een reis met het openbaar vervoer betekent avontuur.

Met je baby in het openbaar vervoer

De meeste bussen, trams en treinen zijn tegenwoordig voorzien van een lage instap. Je kunt er dus gemakkelijk in met je kinder- of wandelwagen. Bovendien zijn medepassagiers altijd bereid om je te helpen de wagen even te tillen.

In de bus of tram

In de bus of tram laat je je baby gewoon in de kinderwagen liggen of zitten. Je hoeft hem er niet uit te halen. Zet je wagen dwars tegen de rijrichting in en zet hem op de parkeerrem.

In de trein

In de trein kun je je baby uit zijn wagen halen en op schoot nemen. Je kunt met hem spelen of knuffelen, en hem een voeding geven.

Met je peuter of kleuter in het openbaar vervoer

Als peuter of kleuter is je kind vaak erg onder de indruk van een grote bus, tram of trein. En als de conducteur dan ook nog eens langskomt om de kaartjes te controleren, dan is het feest helemaal compleet. De meeste jonge kinderen vinden het reizen met bus, tram of trein een groot avontuur.  

In de bus of tram

In de bus of tram laat je je peuter gewoon in de buggy zitten. Je hoeft hem er niet uit te halen. Zet de buggy dwars tegen de rijrichting in en zet hem op de parkeerrem. Je kleuter kan gewoon naast je zitten op de passagiersstoel. In een bus zitten geen gordels; die hoeft je kind dus niet om.

In de trein

In de trein heeft je kind veel meer bewegingsvrijheid dan in de auto. Hij kan zitten, staan en lopen. Er is een tafeltje waaraan hij kan spelen, eten en drinken. Van een aardige conducteur mag hij misschien zelf zijn kaartje knippen.

Met je kind in het openbaar vervoer

Vanaf 6 jaar kun je je kind uitleggen dat je een kaartje moet kopen als je met de tram, trein of bus gaat. Of dat je moet inchecken met je ov-chipkaart. Je kunt ook vertellen wat het verschil is tussen een bus, een tram en een trein. Zo leert je kind hoe het openbaar vervoer werkt.

Kosten voor het reizen met een kind

In het openbaar vervoer kun je je kind goedkoop meenemen:

  • Tot en met 3 jaar kun je je kind gratis meenemen in bus, trein en tram.
  • Vanaf 4 jaar tot en met 11 jaar krijgt je kind korting. In de trein kan je kind gebruik maken van een speciaal kinderkaartje: de Railrunner.
  • Vanaf 12 jaar betaalt je kind het volle tarief.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.