Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hoe laat je je puber effectiever leren?

Voor je puber kan het dagelijkse huiswerk best een opgave zijn, waar hij veel tijd aan moet besteden. Met een paar tips en trucs kun je je puber helpen om effectiever te leren en zijn studeertijd efficiënter te gebruiken.

Wat is leren?

Leren is een complex proces dat bestaat uit 4 onderdelen:

  • waarnemen (een plaatje zien, een rijtje woorden lezen, een uitleg horen)
  • begrijpen (je moet het snappen voordat je het kunt onthouden)
  • oefenen (op verschillende manieren dezelfde stof herhalen)
  • onthouden (eerst korte termijn, daarna lange termijn)

Pas als je kind deze 4 stappen heeft doorlopen, dan heeft hij iets geleerd. Vooral oefenen is erg belangrijk! Door met leerstof te oefenen slaat hij het in zijn permanente geheugen op.

Hoe kun je effectiever leren?

Als je kind effectiever leert, is hij minder tijd kwijt om nieuwe leerstof in zijn permanente geheugen te krijgen. Bovendien blijft het meestal langer hangen. Een paar tips om effectiever te leren:

Gebruik ezelsbruggetjes

Ezelsbruggetjes zijn er niet voor niets. Ze helpen je kind om bepaalde dingen beter te onthouden. Maak daar gebruik van! Er zijn verschillende websites waar ontelbare ezelsbruggetjes op staan, voor verschillende schoolvakken.

Tip: Je kunt ook zelf een ezelsbrug verzinnen. Maak die dan vooral grappig. Of zorg dat er seks in zit. Dan onthoudt je puber hem gegarandeerd.

Gebruik beide hersenhelften

Als je bij het leren beide hersenhelften gebruikt, gaat het rendement van het leren met 25% omhoog. Dat is wetenschappelijk bewezen. Hoe zorg je ervoor dat je kind bij het leren beide hersenhelften inzet?

Help je hersenen

Je kunt de hersenen van je puber een handje helpen bij het studeren door een paar eenvoudige trucjes toe te passen. Het brein van je puber kun je zowel fysiek als psychisch helpen. Vooral de fysieke tips zijn eenvoudig te onthouden en makkelijk toe te passen.

Een goede planning is het halve werk

Veel pubers hebben moeite met het plannen van hun schoolwerk. Door je kind daarmee te helpen, kan hij veel gestructureerder aan de slag. Hoe help je je puber om beter te plannen?

Bronnen

  • Dit artikel is gebaseerd op origineel materiaal dat huiswerk- en gezinscoach Ankie Remijn heeft ontwikkeld. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van pubers, zodat ze effectiever kunnen studeren. Dit doet zij vanuit haar bedrijf Investeren in Leren.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.