Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De hersenen van je puber helpen bij het studeren

Veel pubers kunnen best wat hulp gebruiken bij het maken van huiswerk. Je kunt je puber bijvoorbeeld helpen om zijn hersenen effectiever te gebruiken. Hoe doe je dat? Hier lees je een aantal tips.

Hoe help je je puber om effectiever te studeren?

Leren en studeren doet je puber met zijn hersenen. Die puberhersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Als ouder kun je de hersenen van je kind op allerlei manieren een handje helpen om effectiever te functioneren. Zodat leren minder tijd kost, en het geleerde beter blijft hangen. Je  kunt de hersenen van je puber op twee manieren stimuleren: fysiek en psychisch.

Fysiek je brein helpen

Er zijn een hoop praktische dingen die je kunt doen om de hersenen van je puber optimaal te laten functioneren. Help je puber dus om de volgende aanbevelingen uit te voeren.

Zorg voor voldoende zuurstof

Er moet voldoende zuurstof naar je hersenen kunnen stromen als je aan het studeren bent. Let er dus op dat:

  • je kind rechtop zit als hij studeert. Zo gaat er meer zuurstof naar zijn hoofd dan wanneer hij onderuitgezakt zit.
  • er steeds frisse lucht is in de kamer waar je kind studeert. Zet dus een raam open. En zorg ervoor dat het er niet te warm is.

Zorg voor de juiste hersengolven

Je hersenen kunnen op verschillende niveaus actief zijn. Als je slaapt, produceert je brein bijvoorbeeld andere golven dan wanneer je wakker bent. Als je werkt, studeert, beslissingen neemt en discussieert zitten je hersenen in het bereik van de betagolven. Als je je ontspant, wordt de frequentie van je hersengolven lager en produceer je alfagolven. Die alfastaat voelt erg prettig aan. Je bent alert, maar ook ontspannen. In deze staat leer je het meest efficiënt en kun je informatie het beste verwerken. Je kunt optimaal gebruik maken van je beide hersenhelften. Om deze alfastaat te bereiken, kun je bepaalde muziek draaien. Klassieke muziek (met name barok) heeft op veel mensen het effect dat ze zich beter kunnen concentreren.

Actie: Zoek samen met je kind naar muziek die hij kan draaien tijdens het studeren, en zet die op zijn mp3-speler.

Kauw op kauwgom

Als je kind op kauwgom kauwt, dan zorgt dat voor extra bloedtoevoer naar zijn hoofd. Daardoor gaan zijn hersenen beter werken. Op deze manier helpt kauwgom je kind om zich beter te concentreren. Tijdens het studeren, maar bijvoorbeeld ook tijdens een proefwerk. (Vraag op school eerst toestemming om kauwgom te kauwen tijdens de les.)

Drink genoeg water

Hersenen bestaan voor 80% uit water. Zorg er dus voor dat je kind voldoende drinkt tijdens het studeren. Zo krijgen zijn hersenen voldoende vocht.

Zorg voor regelmatige pauzes

De hersenen van je puber hebben regelmatig een pauze nodig. Laat je kind daarom niet te lang achter elkaar studeren. Onderzoek toont aan dat het studierendement van 2 periodes van 5 uur studeren maar 8 uur is. En het studierendement van 5 periodes van 2 uur is het rendement 12 uur! Vaker kort studeren is dus effectiever.

Tip: Een pauze moet ook een echte pauze zijn. Een blokje om, een brief posten, een boodschap doen. Frisse lucht en beweging zijn belangrijk.

Tip: Lange studiemiddag voor de boeg? Neem dan na 1,5 uur werken altijd 15 minuten pauze.

Studeer ’s ochtends

’s Ochtends zijn de hersenen van je puber het best in vorm. Dat is dus een prima tijd om te studeren. Ook in het weekend.

Let op: Is jouw puber een typische langslaper? Laat hem dan lekker uitslapen en kies een ander studiemoment. Want zijn slaap heeft hij hard nodig.

Eet gezond

Met gezonde voeding functioneert je hele lichaam beter, en je hersenen dus ook. Eet daarom veel fruit, groenten, omega3-vetten en mager vlees. En wees uiterst matig met alcohol, suiker, cafeïne, (vet) vlees, snacks, fast food en verzadigde vetten. Let er daarnaast op dat je puber gevarieerd eet.

Ga sporten

Door te sporten verbeter je niet alleen je lichamelijke conditie, maar help je ook je hersenen om beter te functioneren. Als je kind regelmatig sport, dan kan hij zich beter concentreren, slaapt hij beter en kan hij zich beter ontspannen.

Psychisch je brein helpen

Psychisch je brein helpen heeft met name te maken met hoe je puber over zichzelf en zijn schoolwerk denkt. Logisch: een positieve instelling werkt beter dan een negatieve.

Zorg voor een goede motivatie

Pubers zijn gemakkelijker te motiveren met een kortetermijnbeloning dan met een glanzend vooruitzicht op de lange termijn. Hak een abstracte doelstelling als ‘overgaan’ of ‘mijn eindexamen halen’ op in kleinere stukjes, die beter te overzien zijn. Hoeveel proefwerken heb je in een jaar voor dit vak? Hoeveel mondelinge en schriftelijke overhoringen? Wat is je gemiddelde nu? En wat heb je dus voor het komende proefwerk minstens nodig? Dan zet je daarop in.

Zorg voor een positief zelfbeeld

Een positief zelfbeeld is belangrijk. Als je kind het gevoel heeft ‘dat kan ik toch niet’, dan is zijn poging van tevoren al gedoemd te mislukken. Je puber heeft het zelfvertrouwen nodig dat hij het wèl kan. En dan het hem heus wel gaat lukken, als hij zich er nu maar voor inspant. Moedig hem dus aan, en vestig de aandacht op de dingen die hij goed kan.

Beide hersenhelften gebruiken

Een andere manier om je hersenen effectiever in te zetten bij het studeren is het inzetten van beide hersenhelften.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • Dit artikel is gebaseerd op origineel materiaal dat huiswerk- en gezinscoach Ankie Remijn heeft ontwikkeld. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van pubers, zodat ze effectiever kunnen studeren. Dit doet zij vanuit haar bedrijf Investeren in Leren.
  • Fijn voor je brein: 7 leuke breinweetjes op de site van BalancedMind

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.