Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

14 weken zwanger

Je bent 14 weken in verwachting. Rond deze tijd start het 2e trimester van de zwangerschap. Meestal is dat de beste tijd omdat je dan niet (of veel minder) misselijk bent en je buik je nog niet in de weg zit. De externe genitaliën van een jongen en een meisje zijn nu goed van elkaar te onderscheiden.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je baby is in week 14 zo’n 8,5 cm groot en weegt 45 gram. Dit zijn natuurlijk maar gemiddelden. Het kan best zijn dat jullie baby groter of kleiner is. Hoe hard hij groeit, hangt natuurlijk af van de genen die hij van de ouders heeft meegekregen. Maar als jullie roken, de moeder niet goed en gevarieerd eet of blootstaat aan giftige stoffen, dan groeit jullie baby waarschijnlijk iets trager.

Belangrijke ontwikkelingen

De foetus is nu zo ver ontwikkeld dat als je zijn huid aanraakt, hij daarop reageert. Jij bent 14 weken zwanger en hij kan al een beetje slikken. Verder wordt in deze week bij jongens de voorhuid van de penis gevormd. Bij meisjes dalen de eierstokken af naar een punt onder de rand van het bekken. De ribben zijn nu duidelijk herkenbaar als botten.

De zweetklieren die je nat laten worden als je het te warm hebt (exocriene zweetklieren), zijn inmiddels ontwikkeld tot dichte instulpingen in de opperhuid. Ook in week 11 kun je hierover lezen. Deze klieren lopen door in de lederhuid, die vlak onder de opperhuid zit.

Interne organen

  • De alvleesklier begint in week 14 met de productie van insuline. Die productie neemt van week tot week toe tijdens de zwangerschap.
  • De lever blijft bloed produceren. Dit blijft zo tot aan de geboorte. Ook produceert hij gal.

Andere lichaamsdelen

Mond- en neusholte worden gescheiden, doordat het gehemelte begint te ontstaan.

Wat gebeurt er in week 14 in jouw lichaam?

Voor de meeste zwangere vrouwen is deze tweede termijn, nu ze 14 tot 26 weken zwanger zijn, de beste tijd. Misselijk ben je niet meer, en de baby is nog niet zo groot dat hij in de weg zit.  En je bent ook iets minder moe. Je barst misschien wel van de energie!

Tip: Is dit jullie eerste kind? Neem dan in de vierde, vijfde of zesde maand de tijd om met z’n tweeën een paar dagen weg te gaan, nu het nog kan.

Bloeddruk omlaag

Mogelijk is je bloeddruk wat laag. Dat komt doordat de bloedvaten tijdens de eerste periode in je zwangerschap wijder worden, terwijl de hoeveelheid bloed daar nog niet helemaal aan is aangepast.

Wat moet je regelen?

Aanbevolen websites

Een animatiefilm van de ontwikkelingen van de baby als je 14 weken in verwachting bent, 12 weken na de bevruchting.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 13 weken zwanger Volgende week: 15 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.