Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De Schijf van Vijf

Gezond eten betekent: bewuste keuzes maken. Voor jezelf én voor je kind. De Schijf van Vijf helpt je daarbij.

Wat is de Schijf van Vijf?

De Schijf van Vijf is een handige geheugensteun voor het maken van gezonde keuzes. Voor jezelf, maar ook voor het eetpatroon van je kinderen. De Schijf van Vijf is verdeeld in vijf vakken, die symbool staan voor vijf soorten voedingsmiddelen. Zorg ervoor dat je kind iedere dag iets uit alle vakken eet. Neem de aanbevolen hoeveelheden per leeftijdsgroep daarbij als richtlijn. En beperk het eten van producten die niet in de Schijf van Vijf staan.

Vak 1: Groente en fruit

Groente en fruit leveren naar verhouding weinig calorieën en veel gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Ze bevatten ook veel vezels, dus je krijgt er een vol gevoel van. Er zijn aanwijzingen dat je de kans op chronische ziekten kunt verkleinen door veel groente en fruit te eten. Naast vers fruit en verse groenten kun je ook prima eten:

 • fruit uit blik of glas;
 • groenten uit blik glas of diepvries.

Vak 2: Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten

Het is belangrijk om veel vezelrijke voedingsmiddelen te eten, zoals brood, aardappelen, pasta, rijst en peulvruchten (dat zijn alle soorten bonen). Net als fruit en groente bevatten ze naar verhouding veel gezonde voedingsstoffen en weinig calorieën. Ze zorgen voor een vol gevoel en voorkomen zo, dat je na een maaltijd weer snel trek krijgt. Bovendien is brood een belangrijke leverancier van jodium.

Vak 3: Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers

Deze voedingsmiddelen leveren vooral eiwit en B-vitamines. Eet (en drink) dus:

 • zuivel vanwege het eiwit, de B-vitamines en de mineralen zoals calcium;
 • vis vanwege het eiwit, de B-vitamines, de mineralen en de visvetzuren.
 • vlees, vleeswaren, kip, ei en vleesvervangers vanwege het eiwit, de B-vitamines en de mineralen zoals ijzer;

Kies bij zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers voor de magere soorten. Want daar zit minder (verkeerd) verzadigd vet in. En eet twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis (zoals makreel, haring of zalm). Daarmee verklein je de kans op hart- en vaatziekten.

Vak 4: Vetten en olie

In dit vak staan alle vetten en oliën die je gebruikt om op je brood te smeren en om eten mee klaar te maken. Vet is belangrijk, want bepaalde vitaminen (A, D en E) krijg je alleen maar binnen via vet. En vet bevat vetzuren die goed voor je zijn. Kies zo veel mogelijk onverzadigd vet. Dat is beter voor je dan verzadigd vet. Meestal bevatten voedingsmiddelen een combinatie van onverzadigd en verzadigd vet. Er bestaat ook transvet: dat is erg ongezond. Als regel kun je onthouden: hoe zachter het vet is bij kamertemperatuur, hoe meer onverzadigd vet. Koop dus:

 • boter in kuipjes en (knijp)flessen;
 • vloeibaar frituurvet;
 • halvarine voor op brood.

Kijk ook op het etiket: daar vind je altijd informatie over de vetsamenstelling.

Vak 5: Dranken

Met drinken zorg je ervoor dat je lichaam genoeg vocht binnenkrijgt. Alle dranken tellen mee: water, koffie, thee, melkproducten, vruchtensappen en frisdrank. Let bij het kiezen van de soort drank op de calorieën. En kies het liefste dranken met weinig of geen calorieën:

 • (mineraal)water
 • thee en koffie zonder suiker of melk
 • frisdranken zonder calorieën

Alle andere dranken leveren calorieën: vruchtensappen en gewone frisdrank het meest. Het drinken van veel vruchtensappen en frisdrank kan leiden tot overgewicht. Leer je kind dus aan om water of thee te drinken zonder suiker. En bewaar frisdrank voor speciale gelegenheden of het weekend.

Extra’s

Andere voedingsmiddelen, zoals snoep, koek, gebak, snacks en sauzen staan niet in de Schijf van Vijf. Want deze producten leveren veel calorieën. Meestal te veel. Bovendien leveren ze niet veel belangrijke voedingsstoffen. Daarom noemt het Voedingscentrum deze voedingsmiddelen ‘extra’s’. Gezond eten betekent dus ook: niet te veel eten buiten de Schijf van Vijf!

Regels van de Schijf van Vijf

Bij de Schijf van Vijf horen 5 regels, die aangeven waar het bij gezonde voeding om draait.

Aanbevolen websites

Het Voedingscentrum besteedt uitgebreid aandacht aan de vakken van de Schijf van Vijf.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.