Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Regels van de Schijf van Vijf

Gezond eten gaat niet alleen om wat je eet, maar ook hoe je eet. En hoe je eten klaarmaakt. Daar gaan de regels over die bij de Schijf van Vijf horen.

De Schijf van Vijf helpt je om gezonde keuzes te maken als het gaat om eten. Daarbij geven de 5 regels van de Schijf van Vijf aan, waar het bij gezonde voeding om draait.

Regel 1: Eet gevarieerd

Gevarieerd eten is belangrijk. Want alleen als je kind gevarieerd eet, krijgt hij genoeg van alle verschillende voedingsstoffen binnen. Bovendien is gevarieerd eten belangrijk om het risico op relatief grote hoeveelheden ongewenste stoffen (zoals dioxines, pcb’s en nitraat) te spreiden.

  • Zorg dat je kind iedere dag uit alle vakken van de Schijf van Vijf iets eet.
  • En zorg ook binnen de vakken voor voldoende afwisseling.

Regel 2: Eet niet te veel en beweeg

Eet je kind meer dat zijn lichaam nodig heeft? Dan bestaat de kans dat hij te dik wordt. Om het gewicht van je kind gezond te houden kun je het beste:

  • hem niet te veel en te vaak laten eten;
  • voorzichtig zijn met producten waar veel vet en veel suiker in zit;
  • zorgen voor genoeg beweging.

Voor kinderen geldt de ‘dubbel30’-regel: die moeten 60 minuten per dag bewegen.

Regel 3: Gebruik minder verzadigd vet

Kies producten met zo weinig mogelijk verzadigd vet. Of omgekeerd: met zo veel mogelijk onverzadigd vet. Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten door een verhoging van het cholesterol in het bloed. Ook transvet doet dat. Onverzadigd vet verlaagt juist het cholesterol. Veel voedingsmiddelen bevatten verborgen verzadigd vet. Let daarom op met:

  • gebak
  • koek
  • chocola
  • snacks
  • chips en zoutjes
  • vet(te) vlees(waren)
  • (half)volle zuivelproducten
  • 40+ en 50+ kaas
  • harde margarine en hard frituurvet

Kies daarom liever:

  • magere zuivelproducten
  • 20+ en 30+ kaas
  • magere vleesproducten
  • halvarine
  • vloeibare braadvetten en (frituur)olie

Regel 4: Eet volop groente, fruit en brood

Groente, fruit en brood bevatten naar verhouding:

  • veel vezels;
  • veel vitaminen, zoals vitamine C en B11 (foliumzuur);
  • veel mineralen, zoals kalium;
  • veel bioactieve stoffen, zoals flavonoïden;
  • weinig calorieën.

Van groente, fruit en brood krijg je een vol gevoel. Je krijgt dus minder snel trek in calorierijke hapjes tussen de maaltijden in. Bovendien lijken groente en fruit je kans om kanker of bepaalde chronische ziektes te krijgen, te verminderen.

Regel 5: Ga veilig met voedsel om

In eten kunnen ongezonde stoffen en bacteriën voorkomen. Daar kun je ziek van worden. Daarom is het belangrijk om veilig met voedsel om te gaan. Zodat schadelijke bacteriën geen kans krijgen.

  • Let op de kwaliteit van het eten voordat je het koopt. Kijk naar de houdbaarheidsdatum en naar de informatie op het etiket.
  • Let op de hygiëne bij het klaarmaken, bewaren en opwarmen van eten.
  • Kook of bak eieren, kip, kalkoen en varkensvlees altijd helemaal gaar. Geef je kind onder de 5 geen (gerechten met) rauwe eieren, zoals bavarois of chocolademousse.
  • Eet niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.

Aanbevolen website

Gezond eten met de Schijf van Vijf (Voedingscentrum)

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.