Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Het Rijksvaccinatieprogramma

Door je kind te laten vaccineren voorkom je dat hij bepaalde infectieziektes krijgt. Welke inentingen krijgt je kind, en wanneer?

Wat is het Rijksvaccinatieprogramma?

De overheid wil alle kinderen in Nederland beschermen tegen gevaarlijke en soms dodelijke infectieziekten. Daarom zijn ze in 1957 begonnen met het Rijksvaccinatieprogramma. Daarmee kunnen alle kinderen in Nederland gratis ingeënt worden tegen een groot aantal ernstige infectieziektes.

Niet verplicht

Het is niet verplicht om mee te doen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Maar het is wel verstandig. Meer dan 95 procent van de ouders laat hun kinderen inenten. Waarom is inenten belangrijk?

Vaccinatieschema

De vaccinaties verlopen volgens een vastgesteld schema. Wanneer krijgt je kind welke inenting?

leeftijd

welke prik?

2 maanden

DKTP-Hib-HepB en Pneu

3 maanden

DKTP-Hib-HepB en Pneu

4 maanden

DKTP-Hib-HepB en Pneu

11 maanden

DKTP-Hib-HepB en Pneu

14 maanden

BMR en MenC

4 jaar

DKTP

9 jaar

DTP en BMR

12 jaar

HPV (3x, alleen voor meisjes)

Tegen welke ziektes beschermen de inentingen?

Op verschillende leeftijden wordt je kind ingeënt tegen verschillende ziektes. Hier zie je waar de vaccins je kind tegen beschermen.

vaccin

beschermt tegen

DKTP-Hib-HepB

difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilus influenzae type b en hepatitis B

Pneu

pneumokokken

BMR

bof, mazelen, rodehond

MenC

meningokokken groep C (bijvoorbeeld hersenvliesontsteking)

DTP

difterie, tetanus, polio

HPV

humaan papillomavirus (baarmoederhalskanker)

Inentingen tegen hepatitis B

Sinds 1 januari 2012 zit de inenting tegen hepatitis B standaard in het Rijksvaccinatieprogramma. Is jouw kind geboren na 1 augustus 2011? Dan krijgt hij standaard een vaccinatie tegen hepatitis B.

Check: Ben jij als moeder draagster van het hepatitis B-virus? Dan krijgt je kind binnen 48 uur na de geboorte al zijn eerste inenting tegen hepatitis B én kant-en-klare antistoffen (immunoglobulinen).

Inentingen tegen baarmoederhalskanker

Sinds 2009 is de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Die vaccinatie is effectief tegen twee typen HPV (humaan papillomavirus), dat verantwoordelijk is voor 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker. In Nederland krijgen ongeveer 600 vrouwen per jaar te horen dat ze baarmoederhalskanker hebben. Ongeveer 200 vrouwen overlijden ieder jaar aan deze ziekte.

Je krijgt een oproep

Van het RIVM/RCP (vroeger heette dat de Regionale Entadministratie) krijg je een brief met een uitnodiging om mee te doen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Je kind krijgt een inenting altijd op het consultatiebureau.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.