Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Duim of speen?

Waarom is duimzuigen niet goed? Hoe gebruik je een fopspeen om het zuigen makkelijker af te wennen?

Je baby wil graag sabbelen

Misschien heeft je baby een sterke zuigreflex en wil hij buiten de voedingen ook nog sabbelen of zuigen. Dat is helemaal niet gek. Zuigen vindt hij lekker; het maakt hem rustig.

Zuigen op zijn duim

Sommige baby’s vinden al snel hun eigen duim (of een andere vinger) om op te sabbelen. Dat ziet er vaak vertederend uit. Maar het is niet goed voor de ontwikkeling van zijn mond.

Waarom is duimzuigen niet goed?

  • Duimzuigen afleren is erg moeilijk omdat een duim altijd bij de hand is. Kinderen die duimen, doen dat vaak langer dan kinderen die op een speentje zuigen.
  • De druk van de duim kan de stand van de voortanden en de vorm van de bovenkaak veranderen. Duimen is dus niet goed voor het gebit van je kind.
  • Door het duimen kan je kind zijn spraak niet goed ontwikkelen. Bij de uitspraak van de s en de z kan hij zijn tong tussen zijn tanden doen: dan gaat hij slissen of lispelen.
  • Als je kind duimt, dan ademt hij meer door zijn mond. Vaak valt hij met een open mond in slaap doordat de duim uit zijn mond glijdt. Zo kan ademen door de mond een gewoonte worden. En dat is eigenlijk niet goed. Als je kind door zijn mond ademt, dan krijgt hij koudere, drogere en minder schone lucht binnen dan wanneer hij door zijn neus ademt. Dat kan verkoudheden en oorproblemen tot gevolg hebben.
  • Door het duimzuigen blijft je kind slikken als een baby: hij duwt zijn tong dan tegen of tussen zijn tanden. Normaalgesproken leert een baby dit af als hij ouder wordt en niet meer aan een tepel of speen drinkt. Dit verkeerde slikgedrag kan ervoor zorgen dat er afwijkingen ontstaan aan het gebit of de kaken van je kind.

Een fopspeen is beter

Een speen is beter dan een duim. Want een speen kun je weghalen; een duim is altijd binnen handbereik. Daarom is een speen ook gemakkelijker af te leren.

Let op: Een speen heeft, als je kind er lang op sabbelt, dezelfde schadelijke effecten op mond, gebit en kaken. Een speen is dus alleen beter omdat je het sabbelen enigszins kunt beperken.

Wat kan ik doen?

  • Als je baby niet gaat duimen, dan hoef je niets te doen.
  • Zie je dat je baby wil gaan duimen? Geef hem dan een speen. Zo voorkom je dat je baby zichzelf aanleert om op zijn duim te zuigen.
  • Probeer een speen alleen te gebruiken als je kind gaat slapen. Haal de speen weg zodra je kind slaapt. En druk zijn mondje dicht als het open staat.
  • Wen duimzuigen of het gebruik van een speen zo vroeg mogelijk af. Liefst voordat je kind 1 jaar wordt.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.