Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Een speen afleren

Zuigt jouw kind op een fopspeen? Dan is het belangrijk om dat op tijd af te wennen. Maar wat is op tijd? En hoe doe je dat?

Wen het zuigen op een speen op tijd af

Als je kind lange tijd op een speen zuigt, dan heeft dat schadelijke gevolgen voor de ontwikkeling van zijn mond. Daarom is het verstandig om dat op tijd af te leren.

Tip: Je kind zal nooit uit zichzelf het zuigen op een speentje afwennen, hoe oud hij ook is. Jij bent dus degene die dat moet stimuleren en begeleiden.

Wanneer moet ik beginnen met het afwennen van een speen?

Een speen afwennen is gemakkelijker dan duimzuigen afleren.

 • Het is het beste als je kind rond zijn eerste verjaardag niet meer op zijn speen zuigt. Begin daarom al rond 6 maanden met het afwennen.
 • Lukt het je niet om je kind vroeg van zijn speen af te krijgen? Dan kun je het moment dat hij naar de basisschool gaat aangrijpen om de speen af te wennen. Maak hem duidelijk dat hij niet met zijn speen naar school kan.
 • Zorg er in ieder geval voor, dat hij rond 5 jaar geen speen meer heeft. Want vanaf die leeftijd kan zijn blijvende gebit doorbreken. Zo voorkom je schade aan zijn blijvende gebit.

Hoe wen je een fopspeen af?

Het afwennen van een speen kun je het beste in stappen doen:

 1. Geef je kind overdag geen speen meer als hij wakker is. Leid hem af met spelletjes of andere bezigheden. Als hij gaat slapen (overdag of ’s avonds), dan mag hij nog wel een speen. Maar haal die weg zodra je kind slaapt.
 2. Geef geen speen meer als je kind overdag gaat slapen. ’s Avonds in bed mag hij nog wel een speen om in te slapen. Maar haal die weg zodra je kind slaapt.
 3. Als laatste stap geef je ook geen speen meer als je kind ’s avonds gaat slapen.

Deze methode werkt goed bij baby’s vanaf 6 maanden en bij jonge peuters.

Geen nieuwe speen meer kopen

Is je kind al iets ouder en begrijpt hij al wat meer? Dan kun je ook het volgende proberen:

 1. Koop samen een voorraadje van twee of drie fopspenen.
 2. Spreek af, dat dit de laatste spenen zijn die je voor hem koopt.
 3. Verliest hij een speen, of gaat er eentje stuk? Dan is de volgende speen uit de voorraad aan de beurt. Laat hem een kapotte speen eventueel zelf in de prullenbak gooien.
 4. Neemt hij de laatste speen in gebruik? Vertel er dan nog een keer bij, dat dit de laatste speen is.
 5. Als de laatste speen kwijt of kapot is, dan is er geen nieuwe speen meer. Bespreek ook dit weer met je kind.
 6. Koop ook echt geen nieuwe speen meer, hoe hard hij er ook misschien om zeurt.

Verdere tips

 • Doet je kind goed zijn best? En lukt het hem minder op zijn speentje te zuigen? Geef hem dan regelmatig een complimentje. Laat hem merken dat je trots op hem bent.
 • Een complimentje of een beloning geven werkt beter dan straf of een standje geven.
 • Je kind wil graag op zijn speentje zuigen wanneer hij moe of onzeker is, of als hij zich verveelt. Geef hem op zo’n moment extra aandacht. Neem hem op schoot, praat met hem of ga samen een spelletje doen.
 • Is Sinterklaas binnenkort in het land? En mag je kind zijn schoen zetten? Laat hem dan op die manier zijn speentje bij Sint inleveren. De volgende ochtend vindt hij er een cadeautje voor in de plaats.

Aanbevolen websites

 • Stoppen met foppen is een methode om je kind (vanaf 3 jaar) in 15 dagen van zijn speen af te krijgen. Je kunt het boek kopen of gratis als PDF downloaden.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.