Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Duimzuigen afleren

Duimzuigen is lastig af te leren. Maar het is wel belangrijk om dat op tijd te doen. Hoe pak je dat aan?

Wen duimzuigen op tijd af

Als je kind lange tijd op zijn duim (of op een andere vinger) zuigt, dan heeft dat schadelijke gevolgen voor de ontwikkeling van zijn mond. Daarom is het verstandig om het duimzuigen op tijd af te leren.

Tip: Je kind zal het duimzuigen nooit uit zichzelf afleren, hoe oud hij ook is. Jij bent dus degene die dat moet stimuleren en begeleiden.

Wanneer moet ik mijn kind het duimzuigen afleren?

Duimzuigen afleren is moeilijker dan een speentje afwennen. Als je kind nog heel klein is, dan zal het waarschijnlijk niet lukken. Want zijn duim heeft hij altijd bij de hand. Je hebt meer kans als je kind al wat groter is. Dan kun je er met hem over praten. En dan kan hij misschien begrijpen dat hij het duimen moet afleren.

Tip: Zorg er in ieder geval voor dat je kind rond 5 jaar niet meer op zijn duim zuigt. Want vanaf die leeftijd kan zijn blijvende gebit doorbreken. Zo voorkom je schade aan zijn blijvende gebit.

Hoe wen je duimzuigen af?

Het afwennen van duimzuigen kun je het beste in stappen aanpakken:

  1. Praat met je kind over zijn duimzuigen. Leg uit dat het niet goed is voor zijn mond. En maak samen een afspraak over het afwennen. Bijvoorbeeld: niet meer duimen tijdens het televisiekijken. Of alleen nog maar duimen in bed. Spreek ook eventueel een beloning af.
  2. Help je kind om het duimen af te wennen. Plak een pleister op zijn duim of doe er iets anders omheen, zodat hij eraan herinnerd wordt.
  3. Beperk het duimen steeds meer. Waarschijnlijk wil je kind zijn duim in bed nog tot het laatst volhouden. Dat is prima.
  4. Als laatste stap moet hij ook in bed het duimen afleren. Plak ook dan een pleister op zijn duim. Of maak een poppetje dat je over zijn vinger kunt schuiven.
  5. Is je kind helemaal van zijn duim af? Geef hem dan de beloning waar hij recht op heeft.

Verdere tips

  • Doet je kind goed zijn best? En lukt het hem om het duimzuigen te beperken? Geef hem dan regelmatig een complimentje. Laat hem merken dat je trots op hem bent.
  • Een complimentje of een beloning geven werkt beter dan straf of een standje geven.
  • Bedenk samen een woord of gebaar dat niemand anders kent. En gebruik dit als je kind toch zijn duim in zijn mond steekt. Dat herinnert hem aan zijn voornemen.
  • Je kind wil graag duimen op momenten dat hij moe of onzeker is, of als hij zich verveelt. Geef hem op zo’n moment extra aandacht. Neem hem op schoot, praat met hem of ga samen een spelletje doen.
  • Houd eventueel een schema bij waarin je opschrijft hoe het gaat. Noteer bijvoorbeeld 2 of 3 keer per dag of het gelukt is om niet te duimen. Voor iedere gelukte poging noteer je een plusje. Bij een afgesproken aantal plusjes krijgt je kind een kleine beloning.
  • Misschien neemt je kind van jou niet aan dat het beter is om te stoppen met duimzuigen. In dat geval heeft de tandarts misschien meer autoriteit. Gaat je kind mee naar de tandarts? Breng dan ook zijn duimzuigen ter sprake. Als de tandarts zegt dat hij beter niet meer kan duimen, dan maakt dat allicht meer indruk.

Bronnen

  • Duimzuigen is een folder voor ouders van kinderen tot 12 jaar van de GGD regio IJssel-Vecht.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.