Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Het melkgebit van je kind

Van de eerste tandjes van je baby tot het complete melkgebit van je peuter: hier lees je alles over zijn tanden en kiezen.

De eerste tandjes van je baby

Je baby krijgt zijn eerste tandje meestal tussen 6 en 9 maanden. Meestal is dat één van de twee voorste snijtanden in de onderkaak.  De tanden daarna volgen een vast patroon.

Tanden breken door volgens schema

Dit zijn de leeftijden waarop je kind zijn melktanden en -kiezen krijgt:

binnenste melksnijtanden 6-9 maanden
buitenste melksnijtanden 12 maanden
melkhoektanden 20 maanden
melkkiezen 16 maanden
laatste melkkiezen 24-30 maanden

Doorbreken doet pijn

Voordat een tand of kies doorbreekt, zwelt het tandvlees op. Het wordt dik, rood en pijnlijk. Je kind kan daar behoorlijk last van hebben. Hij is dan wat jengelig of huilerig. Je kunt de pijn wat verzachten met een gekoelde bijtring.

Let op: Koel zo’n bijtring altijd in de koelkast en niet in de vriezer. Want dat is te koud voor het tandvlees van je kind.

Verzorg het melkgebit van je kind goed

Sommige mensen denken dat een goede verzorging van het melkgebit niet nodig is, omdat het nog geen blijvende tanden en kiezen zijn. Maar dat is een misvatting. Als je het melkgebit van je kind verwaarloost, dan kunnen er gaatjes en ontstekingen ontstaan. En daar kan je kind veel pijn van hebben. Bovendien heeft een slecht verzorgd melkgebit ook invloed op het blijvende gebit.

Goed poetsen

Begin met tanden poetsen zodra het eerste tandje is doorgebroken. Poets één keer per dag totdat je kind 2 jaar oud is. Dan poets je twee keer per dag.

Let op eten en drinken

Suikers en zuren uit eten en drinken hebben een schadelijk effect op de tanden van je kind. Geef je kind daarom niet vaker dan vier keer per dag een tussendoortje. En let op met frisdrank en vruchtensappen.

Geef je kind geen tuitbeker of antilekbeker

Laat je kind vanaf 7 of 8 maanden al oefenen met drinken uit een gewone beker. En geef hem liever geen tuitbeker of antilekbeker. Want met zo’n beker neemt je kind steeds kleine slokjes van zijn melk, siroop, vruchtensap of drinkyoghurt. Zo komt zijn gebit te vaak in contact met suiker. En daar krijgt je kind gaatjes van. Het is beter als je kind zijn drinken in één keer opdrinkt. Denk dus aan het volgende:

  • Begin vanaf 7 of 8 maanden al te oefenen met drinken uit een gewone beker.
  • Gebruik een tuitbeker of antilekbeker alleen als tussenstap van zuigfles naar gewone beker.
  • Rond 9 maanden is je kind oud genoeg om uit een gewone beker te drinken.
  • Een tuitbeker of zuigfles met water kan geen kwaad.

Rond 3 jaar is het melkgebit compleet

De laatste melkkiezen breken door tussen 24 en 30 maanden. Als je kind 3 jaar oud is, dan is zijn melkgebit compleet. Hij heeft dan 20 tanden en kiezen in zijn mond. Vanaf 5 jaar breken zijn eerste blijvende kiezen door, achter de melkkiezen. Vanaf een jaar of 6 begint je kind met wisselen. Hij verruilt zijn melktanden en -kiezen dan voor een blijvend gebit.

Aanbevolen websites

  • Het melkgebit is een folder van het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.