Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Met je kind naar de tandarts

Neem je kind vanaf 2 jaar mee als je zelf naar de tandarts gaat. Zo kan hij er alvast aan wennen. En leren dat je voor de tandarts niet bang hoeft te zijn.

Wanneer neem je je kind voor het eerst mee naar de tandarts?

Als je kind 2 jaar oud is, dan neem je hem mee naar de tandarts als je zelf op controle gaat. Hij kan dan kennismaken met de tandarts en zien hoe het er in de behandelkamer aan toe gaat. Waarschijnlijk wil hij niet op de stoel liggen. Maar dat hoeft ook niet. Waarschijnlijk zal de tandarts pas voor het eerst in zijn mond kijken als hij 3 jaar oud is.

Tip: Neem je kind niet mee als je zelf voor een behandeling gaat. Een gewone controle is al spannend genoeg.

Hoe bereid je je kind voor op een bezoek aan de tandarts?

Vertel je kind wat hij te zien krijgt bij de tandarts en wat er ongeveer gaat gebeuren. Dan weet hij wat hij kan verwachten. Treed niet in detail over behandelingen of pijn. Vertel alleen maar dat de tandarts in je mond gaat kijken om te zien hoe het met je tanden gaat. Dat hij daar een spiegeltje bij gebruikt, en dat je daarvoor in een grote stoel gaat liggen. Leg ook de link met tanden poetsen: dat kent hij namelijk al. Lees eventueel samen een boekje over naar de tandarts gaan.

Hoe vaak moet mijn kind naar de tandarts?

Ga 2 keer per jaar met je kind naar de tandarts, vanaf het moment dat je kind 2 jaar oud is. De eerste keren zijn wenbezoekjes; vanaf een jaar of 3 zal de tandarts ook het gebit van je kind controleren.

Wat doet de tandarts?

In eerste instantie zal de tandarts advies geven over de verzorging van het gebit van je kind en het voorkomen van gaatjes. Ontdekt de tandarts een gaatje bij je kind? Dan kan hij besluiten om niet te boren en te vullen als:

Bang voor de tandarts

Ben je zelf bang voor de tandarts? Dan is de kans groot dat je kind die angst van jou overneemt. Bekijk dan of het mogelijk is dat iemand anders je kind meeneemt naar de tandarts. Of bespreek van tevoren met je tandarts hoe jullie het bezoek zo ontspannen mogelijk kunt maken. Probeer in ieder geval om jouw angst voor de tandarts niet op je kind over te dragen.

Speciale tandartsen

Is je kind erg bang voor de tandarts? Zo bang dat een controle of een eenvoudige behandeling niet mogelijk is? Dan kun je naar een speciale tandarts: een kindertandarts of een angsttandarts.

Kindertandarts

Zo’n 35 tandartsen in Nederland zijn erkend als officiële kindertandarts (of tandarts-pedodontoloog) door de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK). Dat betekent dat zij gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van tandartsbehandelingen bij kinderen. Naar zo’n speciale kindertandarts moet je kind verwezen worden door zijn eigen tandarts. Je kunt je niet zelf aanmelden.

Angsttandarts

Er zijn een aantal ‘angsttandartsen’ in Nederland waar je terecht kunt als je erg bang bent voor de tandarts. Deze tandartsen doen er alles aan om de behandeling zo prettig mogelijk te laten verlopen. Een behandeling onder narcose is één van de mogelijkheden. Voor sommige van deze tandartsen heb je een verwijzing nodig van je eigen tandarts. Bij andere kun je gewoon een afspraak maken.

Aanbevolen websites

Aanbevolen boeken

  • De tandarts,  Liesbeth Slegers (2007). Uitgeverij Clavis. Geschikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar.
  • Jibbe wil naar de tandarts, Adrian Verbree (2005). Uitgeverij De Vuurbaak. Geschikt voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.