Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Tanden wisselen: melkgebit wordt blijvend gebit

Rond een jaar of 6 begint je kind te wisselen: zijn melktanden vallen één voor één uit en worden vervangen door blijvende tanden en kiezen. Hoe gaat je kind om met een ‘wiebeltand’?

De eerste blijvende tanden

Vanaf 6 jaar verruilt je kind zijn melktanden langzaam voor blijvende tanden en kiezen. Dat gaat in een redelijk vaste volgorde.

Blijvende tanden breken door volgens schema

Dit zijn de leeftijden waarop je kind ongeveer zijn blijvende tanden en kiezen krijgt:

voorste snijtanden 6-8 jaar
buitenste snijtanden 7-9 jaar
hoektanden 7-9 jaar
eerste kleine kiezen 9-11 jaar
tweede kleine kiezen 11-12 jaar
eerste grote kiezen 5-6 jaar
tweede grote kiezen 11-12 jaar
verstandskiezen 18-21 jaar

Blijvende kiezen breken het eerst door

Achter de laatste melkkiezen breken rond 5 jaar de eerste blijvende kiezen door. Dat gebeurt dus nog voordat je kind begint met wisselen. Meestal ontdekt de tandarts dat de blijvende kiezen zijn doorgebroken.

Poets nieuwe kiezen goed

Goed poetsen blijft belangrijk. Poets de (puntjes van) net doorgebroken kiezen meteen mee. Want het glazuur van deze nieuwe kiezen is nog niet helemaal hard. Er kunnen dus snel gaatjes in ontstaan.

Hoe kan het dat de melktand uitvalt?

De blijvende tand of kies ontstaat onder de wortel van de melktand of -kies. Naarmate de blijvende tand groeit, lost hij de wortel van de melktand als het ware op. De melktand gaat dan steeds losser zitten en valt uiteindelijk uit. Nu kan de blijvende tand of kies de plek innemen van de melktand.

Een ‘wiebeltand’

Vanaf een jaar of 6 kan je kind dus te maken krijgen met loszittende tanden of ‘wiebeltanden’. Misschien vindt je kind dit spannend of eng. En is hij bang om in iets hards te bijten of om zijn tanden te (laten) poetsen. Probeer je kind op zijn gemak te stellen. Leg hem uit dat zo’n tand vanzelf loskomt en dat hij er zelf niet aan hoeft te trekken. Lees eventueel samen een boekje over wiebeltanden.

Wat doet je kind met de uitgevallen tand?

Spreek af wat er met de uitgevallen tand gebeurt. Je kind kan hem bijvoorbeeld:

  • in een mooi doosje bewaren;
  • onder zijn kussen leggen en hopen dat de tandenfee er een muntje of cadeautje voor in de plaats legt;
  • bij jou inruilen voor een kleinigheidje.

Blijvende tanden zien er anders uit

De blijvende tanden en kiezen zien er iets anders uit dan de melktanden en -kiezen:

  • Blijvende snijtanden hebben een kartelrand. Meestal verdwijnt die kartelrand als je kind ouder wordt vanzelf, doordat de tand slijt.
  • Het blijvende gebit is donkerder en geler van kleur dan het melkgebit. Dat komt doordat het glazuur van het blijvende gebit harder is.

Nieuwe tanden breken vaak scheef door

De blijvende tanden en kiezen staan vaak een beetje scheef als ze doorbreken. Dat komt meestal doordat de oude melktand of -kies nog in de weg staat. Of doordat er veel tanden tegelijk doorbreken. Dat is helemaal niet erg. De kaak van je kind groeit namelijk nog een tijdje door. Zo ontstaat er uiteindelijk genoeg ruimte voor alle nieuwe tanden en kiezen. Meestal komt het met de stand van het blijvende gebit vanzelf goed. Je tandarts houdt dit in de gaten. En stuurt je eventueel door naar een orthodontist voor een beugel.

Aanbevolen websites

Aanbevolen boeken

  • Mijn wiebeltand mag er nooit niet uit! is een kinderboek van Lauren Child uit de serie van Charlie & Lola. Houten, uitgeverij Van Goor (2008). Geschikt voor kinderen van 4 tot 7 jaar.
  • Muis en Kees en de wiebeltand, Lucy Cousins (2006). Uitgeverij Leopold. Geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.