Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wat zijn hoofdluizen?

Luizen en neten zijn soms moeilijk te herkennen. Zeker als je ze nog nooit hebt gezien. En als je weet hoe ze zich voortplanten, dan begrijp je ook hoe je ze kunt bestrijden.

Wat zijn luizen precies?

Luizen zijn kleine beestjes die vooral voorkomen op (kinder)hoofden. Ze voeden zich met het bloed van het hoofd waar ze op zitten. Meerdere keren per dag zuigen ze een minimale hoeveelheid bloed uit de hoofdhuid. Het speeksel dat ze daarbij produceren, kan voor jeuk zorgen. Met hun klempootjes klemmen ze zich vast aan het haar.

Een volwassen hoofdluis op een netenkam. Bron: RIVM.Hoe groot is een luis?

Een luis is ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw doorschijnend van kleur. Als hij net bloed heeft gezogen, dan is zijn kleur roodbruin.

Waar zitten luizen het liefst?

Hoofdluizen zitten graag op warme plekjes. Dus:

  • achter de oren
  • in de nek
  • onder de pony

Hoe lang leeft een luis?

Als een luis zich iedere dag kan voeden, dan blijft hij 30 tot 50 dagen leven. Krijgt hij 24 uur achter elkaar geen bloed? Dan is hij dood.

Wat zijn neten?

Vrouwelijke luizen leggen 4 tot 8 eitjes per dag: dat zijn neten. Die neten plakken ze met een soort superlijm vast aan een haar, vlak bij de hoofdhuid. Een neet is een klein wit stipje van minder dan 1 millimeter lang. Na zeven dagen is een neet uitgegroeid tot een volwassen luis, die zelf bloed gaat zuigen. De lege neet blijft aan het haar vastzitten. Als het haar groeit, komt de lege neet steeds verder van de hoofdhuid af te zitten.

Hoe krijgt je kind luizen?

Luizen zijn overlopers. Ze lopen van het ene hoofd naar het andere. Je kind kan luizen krijgen doordat:

  • hij met andere kinderen speelt, waarbij ze hun koppen bij elkaar steken;
  • zijn jas naast andere jassen hangt waar luizen op zitten.

Check: Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het schijnt zelfs dat luizen een voorkeur hebben voor frisgewassen hoofden.

Controleer je kind elke week

Om de verspreiding van luizen tegen te gaan, kun je je kind het beste iedere week controleren. Doe dat bijvoorbeeld nadat je zijn haren hebt gewassen en gedroogd. Hoe controleer je je kind?

Met de hand

Met je handen scheid je het haar van je kind om zicht te krijgen op de hoofdhuid. Doe dat op meerdere plekken: achter de oren, in de nek en onder de pony. Luizen lopen best hard: de kans dat je een lopende luis tegenkomt, is vrij klein. Let met name op neten. Dat zijn kleine witte stipjes die je niet gemakkelijk uit het haar van je kind kunt verwijderen. Neten lijken erg op roos, of op zandkorreltjes. Roos en zand kun je gemakkelijk tussen duim en wijsvinger pakken en wegblazen. Neten blijven daarentegen aan het haar vastplakken.

Met een netenkam

Een speciale netenkam koop je bij de drogist. Het is een kam met metalen tanden die erg dicht bij elkaar staan. Leg een wit vel papier op tafel onder het hoofd van je kind en kam zijn haar met de netenkam. Als er neten of luizen in zijn haar zitten, dan vallen ze op het witte vel. Je kunt ook kammen boven de wasbak.

Twee verschillende netenkammen. Bron: RIVM.

Let op: Het kammen met de netenkam is niet altijd prettig voor je kind. Zeker bij lang of dik haar. Doe eventueel wat crèmespoeling of lotion in het haar om de kam er gemakkelijker door te laten glijden. Of bied je kind wat afleiding met de televisie of een computerspelletje.

Hoe voorkom je luizen?

Besmetting met hoofdluis is helaas niet te voorkomen. Iedereen kan hoofdluis krijgen. Er zijn mensen die denken dat veel gel in het haar luizen afschrikt. Maar dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Ook het gebruik van een luizenzak kan niet volledig voorkomen dat je kind luizen krijgt. Maar het is wel een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen luizen op scholen.

Hoe bestrijd je luizen?

Heeft je kind luizen? Dan is het belangrijk dat je meteen in actie komt. Kammen en antiluismiddelen zijn de belangrijkste wapens in de bestrijding van hoofdluis.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.