Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Luizenzak of luizencape

Een luizenzak of luizencape wordt veel op scholen en kinderdagverblijven gebruikt om de verspreiding van hoofdluis tegen te gaan. Hoe gebruik je een luizenzak? Waar koop je luizenzakken of luizencapes? En werken ze echt?

Wat is een luizencape of luizenzak?

Een luizencape of luizenzak is een hoes die je kind oover zijn jas doet om te voorkomen dat er luizen van de ene naar de andere jas kruipen. Je kind gebruikt een luizenzak of luizencape als bescherming tegen een mogelijke hoofdluisbesmetting. Het is een belangrijk middel op scholen en kinderdagverblijven in de strijd tegen hoofdluis. De luizencape of luizenzak is gemaakt van een de gladde stof (meestal nylon of polypropeen) waaraan luizen geen houvast hebben. Ze kunnen er dus niet over omhoog kruipen. Meestal heeft het materiaal een vrolijke kleur.

Zo werkt een luizencape

Een luizencape is een stuk gladde stof dat je kind als een soort ‘tentje’ over zijn jas heen hangt. De onderkant is open. Aan de bovenkant zit een lus of haak waarmee je de cape samen met de jas aan de kapstok hangt. Doordat de cape aan de bovenkant gesloten is, kunnen eventuele luizen niet van de kraag naar een andere jas lopen.

Zo werkt een luizenzak

De naam zegt het al: een luizenzak is een grote (ademende) zak waarin je kind zijn jas kan opbergen. Je hangt de zak aan een lus aan de kapstok. In de zak kan je kind ook zijn handschoenen, muts of sjaal opbergen.

Extra’s op een luizenzak of luizencape

Aan het eenvoudigste model luizenzak of luizencape heb je vaak genoeg. Je kunt ook kiezen voor extra’s als:

  • een wit vakje waarin je met stift de naam van je kind kunt zetten;
  • een plastic vakje waar je een kaartje met de naam van je kind in kunt schuiven;
  • grotere vakken op de luizencape waar je handschoenen of een muts kunt bewaren;
  • een rits waarmee je de zak kunt afsluiten;
  • de mogelijkheid om de zak of cape te laten bedrukken met de naam van je kind en/of het logo van school of kinderopvangorganisatie.

Zorg ervoor dat je kind de luizenzak of luizencape gebruikt

Het is mooi als jij (of de school) besluit om een luizenzak of luizencape te kopen voor je kind, maar daarmee ben je er nog niet. Belangrijk is dat je kind de zak of cape ook daadwerkelijk gebruikt.

  • Leg je kind uit waarom een luizenzak of luizencape belangrijk is, en dat hij alleen maar werkt als hij zijn jas erin doet.
  • Leer je kind aan om de cape of zak altijd te gebruiken, ook al betekent het een extra handeling voordat hij de klas in kan.
  • Controleer regelmatig of zijn jas ook daadwerkelijk in de zak of onder de cape zit.

Als de hele klas een luizenzak of luizencape gebruikt, dan kan ook de leerkracht er extra aandacht aan besteden dat alle kinderen hun jassen goed opbergen.

Met de hele school of individueel een zak of cape gebruiken

Veel scholen gebruiken luizenzakken of luizencapes als onderdeel van hun luizenbestrijding. Vaak worden de zakken of capes dan in grote hoeveelheden ingekocht. Soms betaal je als ouder een kleine bijdrage (bijvoorbeeld via de ouderbijdrage). Als iedereen een luizenzak of luizencape heeft, is het gemakkelijker voor je kind om die goed te gebruiken. Is jouw kind één van de weinigen met een luizencape of luizenzak? Dan vindt hij het misschien lastig om hem steeds te gebruiken. Controleer dan nog net iets vaker of hij dat doet.

Waar koop je luizenzakken of luizencapes?

Op internet wemelt het van de winkels waar je luizencapes en luizenzakken kunt kopen. Als je maar één exemplaar nodig hebt, varieert de prijs van 3 euro voor een eenvoudige luizenzak tot ongeveer 17 euro voor luizenzak of luizencape met de naam van je kind erop. Als je als school of als ouderraad in grote hoeveelheden bestelt, ben je meestal goedkoper uit.

Helpt een luizencape of luizenzak?

Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat een luizencape of luizenzak de verspreiding van luizen op school of kinderopvang voorkomt. Daarom raadt het RIVM het gebruik ervan niet aan. Maar de ervaring leert dat er minder vaak luizen zijn als een school luizenzakken of luizencapes gaat gebruiken.

Aanbevolen websites

Een webshop waar je luizencapes en luizenzakken kunt kopen:

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.