Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hoe help je je peuter om zindelijk te worden?

Je kind wordt niet vanzelf zindelijk. Dat is een proces waar hij veel begeleiding en aanmoediging bij nodig heeft. Hoe pak je dat het beste aan?

Een goede voorbereiding

Begin niet te vroeg met zindelijk worden. Je kind moet eraan toe zijn om zonder luier te kunnen. Bereid je zindelijkheidstraining dus goed voor.

Zo leer je je kind om op het potje te gaan

 • Wat het beste werkt, is je kind een tijdje zonder luier te laten rondlopen. In de zomer is dat gemakkelijk: dan laat je hem in een onderbroekje in de tuin lopen. Een ongelukje is dan minder erg.
 • Zodra hij gaat plassen, voelt hij dat meteen. Misschien laat hij de boel eerst gewoon lopen. Maar de volgende keer roept hij dat hij moet plassen. Zet hem dan gauw op het potje. Zo leert hij het signaal dat hij moet plassen te herkennen.
 • Zet hem daarnaast op een aantal vaste momenten op zijn potje. Bijvoorbeeld ’s ochtends als hij uit bed komt, ’s middags na de boterham (of na zijn slaapje) en ’s avonds voordat hij gaat slapen.

Eerst overdag zindelijk, dan ’s nachts

Voor je kind is het overdag gemakkelijker om te voelen dat hij op het potje moet. Daarom heeft hij ’s nachts nog altijd een luier nodig. Is hij al een hele tijd overdag droog? En is zijn nachtluier ’s ochtends ook nog droog? Dan kun je ook proberen om hem ’s nachts zonder luier te laten slapen.

Tip: Het kan nog best lang duren voordat je kind ook ’s nachts zindelijk is. Maak je daar niet te druk over. De meeste kinderen zijn ’s nachts pas zindelijk tussen hun vijfde en zevende verjaardag.

Poepen in de luier

Misschien wil je kind al snel plassen op het potje of op de wc. Maar poepen doet hij nog steeds in een luier. Dat is helemaal niet gek. Geef hem de tijd. Op een gegeven moment zal hij daarvoor ook geen luier meer nodig hebben.

Word niet boos bij een ongelukje

Als je kind druk aan het spelen is, dan voelt hij niet meer dat hij moet plassen of poepen. Word dan ook niet boos als het een keertje misgaat. Geef je kind een schone broek en laat hem lekker verder spelen.

Nog een paar tips

 • Gemakkelijke kleding helpt je kind om zelf op het potje te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een broek of legging met elastiek aan de bovenkant. Dat schuift gemakkelijk naar beneden.
 • Trek je kind een luierbroekje aan als je ongelukjes wilt voorkomen. Zo’n broekje kan je kind zelf naar beneden schuiven als hij op het potje gaat.
 • Wees consequent: als je eenmaal met zindelijkheidstraining begint, moet je ook volhouden. Anders werkt het niet.
 • Leg niet te veel druk op je kind om zindelijk te worden. Als hij voelt dat jij het erg belangrijk vindt, dan kan hij juist gaan tegenwerken.
 • Uiteindelijk is degene die beslist waar en wanneer hij plast of poept, je kind zelf. Jij kunt op je kop gaan staan, maar als hij niet wil, dan doet hij het niet. Je kunt hem echt niet dwingen. Leg je daarbij neer.
 • Leiden je pogingen om hem op het potje te krijgen nergens toe? Laat het hele onderwerp dan een tijdje rusten. En probeer het over een paar maanden nog een keer.
 • Belonen werkt beter dan straffen. Geef je kind voldoende complimentjes als hij iets op het potje gedaan heeft.
 • Houd eventueel in een schema bij, hoe vaak je kind op het potje gaat. Na een paar keer krijgt hij dan een kleine beloning.

Als hij zindelijk is

Als je kind eenmaal zindelijk is, dan heb je de eerste tijd ook nog je handen vol. Want nu moet hij waarschijnlijk om de haverklap naar de wc. Op de gekste plekken en momenten roept hij ineens dat hij moet poepen of plassen.

 • Laat je kind in ieder geval naar de wc gaan voordat je de deur uitgaat of in de auto stapt.
 • Ben je in (de buurt van) een winkel of een andere openbare gelegenheid? Dan is een toilet meestal niet ver weg.
 • Neem voor de zekerheid een luier mee.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.