Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Het begin van de bevalling

Hieraan kun je herkennen dat je bevalling echt gaat beginnen. En dat het tijd wordt om de verloskundige te bellen.

De meeste bevallingen beginnen met weeën. Maar bij 1 op de 10 bevallingen breken de vliezen voordat de weeën beginnen.

Je krijgt weeën

Weeën zijn krachtige samentrekkingen van je baarmoeder. Waarschijnlijk heb je al een tijdje oefenweeën gehad. Die worden steeds sterker en op een gegeven moment worden het ontsluitingsweeën. Eerst komen de weeën onregelmatig. Ze duren dan ook nog niet zo lang. Na verloop van tijd worden de weeën sterker en houden ze langer aan. Ze komen ook sneller terug. Je weet dan dat de bevalling eraan zit te komen.

Wanneer bel je de verloskundige?

Je belt de verloskundige als:

 • je een uur lang sterke weeën hebt die 1 minuut duren en elke 3 tot 4 minuten terugkomen (bij je eerste bevalling);
 • je een uur lang sterke weeën hebt die 1 minuut duren en elke 5 minuten terugkomen (bij je tweede en volgende bevalling);

Je vliezen breken

Tussen 37 en 42 weken kunnen je vliezen breken. Als dat gebeurt, dan verlies je ineens een grote hoeveelheid vruchtwater. Dit betekent dat de bevalling nu snel op gang moet komen. Want je kindje wordt niet meer beschermd tegen invloeden van buitenaf.

De kleur van het vruchtwater

Kijk altijd naar de kleur van het vruchtwater als je vliezen gebroken zijn. Normaalgesproken is vruchtwater helder. Maar het kan gebeuren dat je baby in het vruchtwater gepoept heeft. Het vruchtwater is dan groen of bruin. Dit is niet goed voor je baby: zo kan hij zijn eigen poep weer inslikken. En dat kan gevaarlijk zijn. Op dat moment is het dus belangrijk dat hij zo snel mogelijk geboren wordt.

Tip: Gebruik een maandverbandje om wat van het vruchtwater op te vangen. Bewaar het maandverbandje voor je verloskundige: zij kan de kleur dan ook beoordelen.

Is je baby al ingedaald?

 • Als je baby is ingedaald op het moment dat je vliezen breken, dan is er niks aan de hand. Het ingedaalde hoofdje van de baby ligt tegen de baarmoedermond aan en houdt die dicht. Je kunt gewoon lopen, staan en zitten. Of nog even slapen totdat de bevalling op gang komt.
 • Is je baby niet ingedaald? Dan is het belangrijk dat je meteen gaat liggen. Want nu wordt de baarmoedermond niet afgesloten. Er bestaat dan een kleine kans dat de navelstreng met het vruchtwater mee naar buiten spoelt.

Wanneer bel je de verloskundige?

 • Als je vliezen overdag breken, bel je de verloskundige meteen.
 • Zijn de vliezen gebroken en is het vruchtwater groen of bruin? Ook dan bel je meteen met je verloskundige.
 • Is je baby niet ingedaald en zijn je vliezen gebroken? Ga dan zo snel mogelijk liggen en bel je verloskundige. (Ben je niet thuis? Ga dan eerst rustig naar huis. Je hoeft niet in de supermarkt op de grond te gaan liggen.)
 • Ben je nog geen 37 weken zwanger en zijn je vliezen gebroken? Bel dan ook meteen met je verloskundige.
 • Breken je vliezen ’s nachts, is je baby goed ingedaald en is het vruchtwater helder? Ga dan nog even slapen en bel je verloskundige pas ’s ochtends.
 • Als je vliezen breken en je kind in een stuitligging of dwarsligging ligt, bel je ook meteen je verloskundige.

Let op: Ga niet meer in bad als je vliezen gebroken zijn. En je mag ook niet meer vrijen. Want je hebt dan te veel kans op een infectie.

Je hebt bloedverlies

De bevalling kan ook beginnen met een beetje bloedverlies uit je vagina. Dat is een teken dat de baarmoedermond aan het verweken en aan het ontsluiten is. Bij de slijmprop kan vaak ook wat bloed meekomen.

Wanneer bel je de verloskundige?

 • Bel de verloskundige meteen als je veel helderrood bloed verliest, alsof je ongesteld bent. Of als je twijfelt over de hoeveelheid bloed die je bent verloren.

Bronnen

 • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was verloskundige Hilde Perdok.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.