Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling

Aan een aantal dingen kun je merken dat de bevalling niet meer ver weg is.

In de weken voorafgaand aan de bevalling begint je lichaam zich voor te bereiden op het moment dat je kind geboren gaat worden. En dat merk je.

Je baby daalt in

In de laatste maand van je zwangerschap zakt je baby met zijn hoofdje naar beneden in je baarmoeder. Zijn hoofdje komt langzaam steeds dieper in je bekken te liggen, achter je schaambeen. Meestal voel je daar helemaal niks van, want dat gaat heel geleidelijk. Maar soms heb je een paar uur last van indalingsweeën, die best pijnlijk kunnen zijn. Als die weer ophouden, voel je duidelijk dat je baby lager zit.

Daalt je baby niet in?

Soms daalt een baby niet in, of pas op het laatste moment. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • Het is je tweede of volgende zwangerschap. Je hebt dan meer ruimte in je buik, waardoor je baby minder snel indaalt. Het komt zelfs voor dat je baby pas indaalt tijdens de bevalling.
  • Je baby ligt met zijn hoofdje omhoog. Dat heet een stuitligging.
  • Medische oorzaken: je placenta ligt voor de uitgang, je hebt heel veel vruchtwater, je bekken heeft een afwijkende vorm of het hoofdje van je baby heeft een afwijkende vorm.

Je krijgt oefenweeën of harde buiken

Je baarmoeder trekt zich regelmatig samen als voorbereiding op de bevalling. In het begin merk je daar niet zo veel van, maar na verloop van tijd worden die samentrekkingen steeds krachtiger. Je buik wordt dan eventjes zo hard als een basketbal. Dat zijn oefenweeën of voorweeën. Eigenlijk zijn de harde buiken die je misschien al eerder in je zwangerschap al hebt gevoeld, ook oefenweeën.

Hoe lang duurt het nog voordat je gaat bevallen?

De periode waarin je de oefenweeën voelt, kan best een paar weken duren. Sommige vrouwen voelen de voorweeën zelfs al in de zesde maand. Het betekent dus zeker niet dat je meteen gaat bevallen.

Let op: Je kunt ook harde buiken krijgen doordat je het te druk hebt. Dat is dan een teken dat je het rustiger aan moet doen. Neem dus voldoende rust en probeer je buik bewust te ontspannen.

Je verliest de slijmprop

Je baarmoedermond is afgesloten met een slijmprop. Die zorgt ervoor dat er geen schadelijke bacteriën in de buurt van je baarmoeder kunnen komen. Tegen het eind van je zwangerschap laat de slijmprop los. Ineens ligt hij in de wc als je geplast hebt. Er zit ook nog wat slijm aan je vagina; je hebt soms een paar wc-papiertjes nodig om het allemaal weg te vegen. Het slijm is doorzichtig en er kan soms wat bloed bij zitten. Dat is heel normaal.

Hoe lang duurt het nog voordat je gaat bevallen?

Het verliezen van de slijmprop zegt helemaal niets over wanneer je gaat bevallen. Tussen het verliezen van de slijmprop en de bevalling kan nog best een week zitten. Er zijn andere, veel duidelijkere, tekenen dat de bevalling echt gaat beginnen.

Check: Het kan ook gebeuren dat je de slijmprop helemaal niet verliest.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was verloskundige Hilde Perdok.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.