Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Weeën

Wat zijn weeën, en waarom zijn ze nodig?

Verschillende soorten weeën

Een wee is een samentrekking van je baarmoeder. Je baarmoeder kan om verschillende redenen samentrekken. Er zijn dus verschillende soorten weeën, die je op verschillende momenten in je zwangerschap en tijdens je bevalling kunt voelen. Hieronder staan ze allemaal op een rij:

Zwangerschapsweeën

Vanaf je vierde maand kun je zwangerschapsweeën voelen. Die voelen als menstruatiepijn of darmkrampen. Deze weeën zorgen ervoor dat het onderste deel van je baarmoeder steviger wordt.

Voorweeën, oefenweeën of harde buiken

Vanaf zes maanden zwangerschap kun je oefenweeën of voorweeën krijgen. Deze weeën zijn een natuurlijke voorbereiding van je baarmoeder op de bevalling. Je baarmoeder kan helemaal onder spanning komen te staan; het voelt dan alsof je een basketbal in je buik hebt. Dat heet ook wel een ‘harde buik’.

Indalingsweeën

Vanaf zes tot vier weken voor de bevalling kan je baby gaan indalen. Dat gaat vaak gepaard met indalingsweeën, die voelen als menstruatiepijn of harde buiken. Misschien denk je dat de bevalling al gaat beginnen, maar dat is niet zo: de indalingsweeën gaan vanzelf weer weg.

Ontsluitingsweeën

Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond open gaat staan. Meestal doen ontsluitingsweeën pijn:

  • in je buik of onderbuik (buikweeën);
  • in je bovenbenen (beenweeën);
  • in je rug (rugweeën);
  • of een combinatie daarvan.

Ondertussen mag je nog niet meepersen. Je kunt verschillende dingen doen om met de pijn van ontsluitingsweeën om te gaan, zoals je ademhaling gebruiken om de weeën weg te ‘puffen’.

Een flinke ontsluitingswee duurt 40 tot 60 seconden, en soms langer dan een minuut. De regelmaat tussen de weeën verschilt van vrouw tot vrouw. In ieder geval komen de weeën steeds sneller achter elkaar.

Check: Hoe de ontsluitingsfase verloopt en hoe lang die fase duurt, verschilt van vrouw tot vrouw. Gemiddeld genomen duurt deze fase langer als je voor het eerst bevalt. Bij een volgende bevalling gaat het meestal sneller.

Persweeën

Heb je volledige ontsluiting? Dan krijg je persweeën. Die helpen je om je baby naar buiten te persen. De meeste vrouwen voelen dit als een opluchting: nu mag je eindelijk actief meedoen.

Naweeën

In de eerste week na de bevalling kun je last hebben van naweeën. Die zorgen ervoor dat je baarmoeder langzaam weer terugkomt in zijn oude vorm. Ook komen zo de eventueel achtergebleven bloedstolsels naar buiten. Sommige vrouwen merken niets van naweeën. Anderen ervaren ze als heftige krampen. Als je je baby aan je borst laat drinken, kun je ook wat krampen of steken voelen. Want die zuigende baby geeft een directe prikkel aan je baarmoeder om zich samen te trekken.

Weeën zijn nodig

Sterke de weeën zijn gunstig voor de bevalling. Want weeën zijn nodig voor:

  • de ontsluiting. Je baarmoedermond moet open gaan staan om je kind door te laten. Met iedere wee gaat je baarmoedermond een klein stukje verder open. De eerste 4 centimeter ontsluiting duren het langst. Daarna gaat het meestal veel sneller. Met 10 centimeter ontsluiting (dat heet ook wel ‘volledige ontsluiting’) mag je gaan persen.
  • het ‘vervormen’ van de schedel van je baby. Het schedeltje is bij de geboorte nog zacht en het bestaat uit verschillende delen, die langs elkaar kunnen schuiven. Om door het geboortekanaal te passen, wordt het hoofdje van je baby wat vervormd. Krachtige persweeën helpen daarbij.
  • de ‘spildraai’ van je baby tijdens de geboorte. Bij de bekkeningang ligt je baby met zijn gezicht opzij. Tijdens het passeren van het bekken moet je baby een kwartslag draaien, zodat hij met zijn gezicht naar beneden komt te liggen. Ook hierbij spelen de persweeën een belangrijke rol.

Bronnen

  • Duik in je weeën! Een bewuste voorbereiding op je bevalling (18e druk, 2008). Carita Salomé en Juliëtte de Wit. Houten: M.O.M.
  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was verloskundige Hilde Perdok.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.