Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Verschillen in ontwikkeling tussen jongens en meisjes

Jongens ontwikkelen zich anders dan meisjes. Die verschillen zitten bijvoorbeeld in de ontwikkeling van de hersenen en de hormoonhuishouding. Als je dat weet, kun je het gedrag van je zoon of dochter misschien beter begrijpen.

Een jongen is geen meisje

Als je kinderen krijgt, dringt waarschijnlijk pas echt tot je door hoe anders meisjes dan jongens zijn. Jongens willen rennen, lawaai maken en winnen. Meisjes zijn rustiger, kunnen netjes schrijven en willen mooie kleren aan. De verschillen tussen jongens en meisjes zijn voor een groot deel te verklaren uit de ontwikkeling die jongens en meisjes doormaken.

Algehele ontwikkeling

  • Bij hun geboorte zijn jongens op een aantal gebieden iets minder ver ontwikkeld dan meisjes.
  • Gemiddeld rijpen jongens iets langzamer dan meisjes: het jongensbrein is gerijpt na 25 jaar, het meisjesbrein is dat ongeveer 2 jaar eerder.
  • Het afweersysteem van jongens is aanvankelijk wat zwakker: jongens zijn in hun eerste levensjaren iets vaker ziek dan meisjes.
  • De fysieke groei verloopt bij jongens vaak langzamer en onregelmatiger dan bij meisjes. Jongens hebben vaak groeispurts, bij meisjes gaat de groei wat geleidelijker.
  • Ook de emotionele en cognitieve ontwikkeling verloopt bij jongens minder snel en minder geleidelijk dan bij meisjes.
  • Qua taalontwikkeling lopen jongens 1 tot 1,5 jaar achter op meisjes.

Ontwikkeling van de hersenen

Het mannelijke brein heeft een iets andere structuur dan het vrouwelijke. Er zijn minder verbindingen: de verschillende functies zijn meer gescheiden in afzonderlijke hersengebieden. De rijping van de hersenen en de integratie van verschillende hersenfuncties vindt bij jongens wat later plaats dan bij meisjes.

Tip: De kwaliteit van de integratie en groei van het brein hangt vooral af van de ervaringen die je kind heeft. Er ontstaan verbindingen in zijn hersenen als hij dingen meemaakt. Dus door je kind uit te dagen, te stimuleren en te laten ervaren kun je hem helpen zijn hersenen te ontwikkelen. Het is de kunst om de juiste gedeelten van het brein juist dan uit te dagen als je kind daaraan toe is.

Stressreacties vanuit de hersenstam

Jongens reageren vaak snel en impulsief, zonder over de gevolgen van hun acties na te denken. Dat komt omdat de dieper gelegen hersencentra het stuur sneller overnemen als jongens geprikkeld worden. Deze snelle, impulsieve en intuïtieve reacties komen voort uit de hersenstam en het limbisch brein. Jongens kunnen die impulsen slecht beheersen. In de puberteit is deze remming extreem laag, en het kan tot na zijn 20e jaar duren voordat een jongen zichzelf beter in de hand heeft.

Meisjes zijn minder snel en impulsief. Hun sterker ontwikkelde frontale cortex zorg voor remming van impulsen. Zullen eerst nadenken voordat ze iets doen. Dat kan leiden tot verstandige keuzes, maar ook tot verwarring, niet kunnen kiezen en het handelen maar aan anderen overlaten.

Check: Impulsief handelen kan dom, onveilig en zelfs riskant zijn. Maar het kan ook voor redding zorgen in bedreigende situaties waar actie is vereist. Het hoeft dus niet altijd een negatieve eigenschap te zijn!

Hormonen: testosteron

Jongens hebben veel meer testosteron dan meisjes en dat maakt ze beweeglijker en energieker dan meisjes. Het zorgt voor dadendrang. Ook wordt testosteron in verband gebracht met agressie. Al in de baarmoeder hebben jongensbaby’s veel meer testosteron in hun lichaam. Daar is het hormoon onder meer verantwoordelijk voor de aanleg van de geslachtsdelen. Bij de geboorte gaat het testosteronniveau weer omlaag. Rond 2 jaar neemt de hoeveelheid testosteron aanzienlijk toe: veel jongetjes gaan dan hun grenzen uitproberen. Tussen 5 en 11 jaar blijft de hoeveelheid testosteron ongeveer gelijk. Maar voordat puberteit inzet, schiet het testosteronniveau ineens gigantisch omhoog. Daar zorgt het voor seksuele ontwikkeling, lichamelijke kracht en de neiging om stoere en onverantwoordelijke dingen te doen.

Omgaan met jongensgedrag

Heb je één of meer zoons? Dan is het goed om te weten dat hun gedrag voortkomt uit de manier waarop ze biologisch in elkaar zitten. Realiseer je dat het geen onwil is van je zoon om zich anders te gedragen, maar puur onvermogen: hij kan gewoon niet anders. Wie weet helpen onze gouden tips voor omgaan met jongensgedrag je om beter op zijn gedrag te reageren.

Aanbevolen boeken

  • Zoons! Handleiding voor moeders, Gerard Janssen (2010) Uitgeverij Snor, Utrecht.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.