Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Jongensgedrag

Jongens gedragen zich anders dan meisjes. Zijn drukker, maken meer lawaai en durven meer. Soms is dat lastig, maar het is niet altijd goed om dat gedrag in te perken. Het is juist de kunst om je zoon de ruimte te geven om zich op zijn eigen manier te ontwikkelen.

Jongens gedragen zich anders dan meisjes

Jongens worden vaak als ‘lastig’ beschouwd. Maar dat zijn ze niet: jongens zitten gewoon wat anders in elkaar dan meisjes. Jongens hebben  - letterlijk en figuurlijk - meer de neiging om buiten de lijntjes te kleuren. Dat komt doordat jongens en meisjes zich op een andere manier ontwikkelen. Omgaan met jongensgedrag is soms moeilijk, zeker als je zelf van het andere geslacht bent. Daarom hier een paar tips.

Geef je zoon de ruimte

Jongens hebben ruimte nodig om te experimenteren. Zij leren door te ervaren. Geef je zoon die ruimte dan ook. Met voldoende ruimte kan hij zelf ontdekken waar zijn grenzen liggen, hoe sterk zijn energie is, waar het goed gaat en waar het niet goed gaat. Zo kan hij zelfregulatie ontwikkelen. Dat is ook belangrijk voor later.

Laat hem zijn grove motoriek gebruiken

Jongens vinden het heerlijk om buiten te spelen, hutten te bouwen, te rennen en te ravotten. Zeker als je zoon de hele dag op school gezeten heeft is even uitrazen belangrijk. Laat hem eerst lekker zijn gang gaan; als hij uitgeraasd is komt hij echt wel bij je zitten voor een glaasje drinken en een koekje.

Wees niet te snel bezorgd

Je zoon leert door dingen te ervaren. En soms doet dat pijn. Opgroeien gaat gepaard met blauwe plekken, schaafwonden en hier en dat een beetje bloed. Dat is echt niet erg. Als hij leert om door de pijn heen te bijten, geeft hem dat zelfvertrouwen. Geef je zoon de ruimte om de wereld om hem heen te ontdekken. Belemmer hem daar niet te veel in.

Gebruik minder woorden

Jongens lopen qua taalontwikkeling 1 tot 1,5 jaar achter op meisjes. Ze hebben meer moeite om lange talige boodschappen te ontcijferen en om te zetten in gedrag. Te veel woorden ervaren ze als stress, en dan gaan ze zich voor je afsluiten. Soms letterlijk met hun vingers in de oren. Houd je (corrigerende) opmerkingen daarom kort. Dan snapt hij beter wat de bedoeling is en zal hij beter naar je luisteren.

Let op je woorden

“Jongens zijn niet gek. Als ze iets ‘verkeerds’ hebben gedaan, vinden ze het redelijk om tot de orde geroepen te worden. Wat ze tegen de borst stuit, is het woordje ‘weer’. ‘Heb je wéér je kamer niet opgeruimd.’ ‘Heb je nu alwéér de verkeerde sokken aan?’ ‘Luister je alweer niet!’ ‘Gooi je nu alweer een hond uit het raam?’ Jongens denken: Ik heb gisteren iets niet goed gedaan, daar heb ik straf voor gekregen, dus dat is afgeboekt. Ik ben weer met een schone lei begonnen. Ik maak nu nieuwe fouten, maar dat is vandaag. Als je wilt dat een jongen naar je luistert, blijf dan in het ‘nu’ en vermijd het woordje ‘weer’.” (uit: Zoons! Handleiding voor moeders, pagina 92)

Ontdek het verschil tussen gehoorzamen en leren

Jongens leren door te ervaren. Leg je iets uit en doet hij het precies zoals jij zegt dat het moet? Dan is hij jou aan het gehoorzamen. Maar hij heeft niets geleerd. Laat je zoon ervaren hoe iets moet, en ook wat er gebeurt als het niet goed gaat. Leg dus niet alleen uit dat de kachel heet is, maar laat het hem ook zelf voelen. Dan onthoudt hij het pas.

Besteed geen aandacht aan zijn haar

Vrouwen zijn geïnteresseerd in kleding en kapsels. Mannen hebben dat over het algemeen veel minder. Je zoon kan het niks schelen hoe zijn haar zit. Maak daar dus ook niet te veel opmerkingen over. En woel er ook niet steeds doorheen met je handen. Anders gaat hij je alleen maar irritant vinden.

Doe eerst even mee, en leg dan uit dat het gevaarlijk is

“Het heeft niet zo veel zin om boos te worden als je een jongen betrapt met vuur spelen, een rotje aansteken of een brommertje opvoeren. Het resultaat van je boosheid zal zijn dat hij de volgende keer in het geniep iets stoms gaat doen. Veel jongens hebben nu eenmaal de behoefte om gevaar op te zoeken of dwaze dingen uit te halen. Als je je zoon betrapt met een jongensachtig explosief project, ga er dan even rustig bij zitten. Toon interesse en help je zoon desnoods een beetje. Leg hem vervolgens uit wat de consequenties van zijn acties kunnen zijn,  en vertel waarom hij de dingen beter anders aan kan pakken. Doe als een judo-meester. Ga eerst even met de beweging mee, om de beweging vervolgens om te kunnen buigen.” (uit: Zoons! Handleiding voor moeders, pagina 119)

Zorg voor genoeg mannelijke voorbeelden

Als vader kun je veel doen. Gelukkig willen steeds meer vaders dat tegenwoordig ook. Er zijn, samen dingen doen, samen lachen, dollen, kletsen, ontspannen. Geef een voorbeeld. Door werk en gezin te combineren ben je een positief rolmodel. Is er geen vader in de buurt? Kijk dan of iemand anders een mannelijk rolmodel kan zijn voor je zoon. Een oom, opa, voetbaltrainer of vader van een vriendje. Want van vrouwen kan je zoon een hoop leren, maar niet hoe hij een man moet worden.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.