Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Een buikdrager of draagzak voor je baby

Een buikdrager of draagzak is een handige manier om je kind te vervoeren. Je draagt je kind dicht bij je, en daar wordt hij rustig van. Bovendien heb je je handen vrij. Welke soorten dragers zijn er? En waar moet je op letten als je een buikdrager of draagzak koopt?

Dragen is fijn voor je baby…

Je baby vindt het fijn om bij jou te zijn. Hij ruikt je geur, voelt je warmte en hoort je hartslag. Daardoor voelt hij zich veilig. En door het schommelen valt hij snel in slaap.

… en fijn voor jou

Je hebt je baby bij je, maar je handen vrij. Dat is prettig als je wat klusjes moet doen in huis, als je voor je andere kind moet zorgen, of als je onderweg bent.

Tip: Heb je last van je rug? Ook dan kun je je baby in een draagzak of -doek dragen. Vraag een fysiotherapeut, ergotherapeut of draagdoekconsulent om ergonomische tips.

Soorten buikdragers

Er zijn verschillende soorten dragers waarmee je je kind op je buik of borst kunt dragen:

  • een draagzak waarin je je baby rechtop draagt;
  • een draagzak waarin je baby horizontaal ligt;
  • een draagdoek die je zelf op verschillende manieren kunt knopen.

Een draagzak waarin je je baby rechtop draagt

Een draagzak waarin je je baby rechtop draagt is meestal een soort verstelbaar tuigje. Er zitten gespen aan waarmee je de drager gemakkelijk om- en afdoet. Als je baby nog klein is, draag je hem met zijn gezicht naar je toe. En als hij groter wordt draag je hem met zijn rug naar je toe. Zo kan hij meer zien. Dit type draagzak kun je gebruiken voor je pasgeboren baby. Let er dan wel op dat je zijn hoofdje en nek goed ondersteunt. Je kunt dit type draagzak gebruiken totdat je kind ongeveer 15 kilo weegt. Meestal is je kind dan ongeveer 2 jaar oud.

Een draagzak waarin je baby horizontaal ligt

Een draagzak waarin je baby horizontaal ligt, draag je schuin over een schouder. Je baby ligt dan in een soort ‘banaan’. Dit is met name een geschikte draaghouding voor jonge baby’s. Als je kind groter wordt, heeft hij meer bewegingsvrijheid nodig. Waarschijnlijk wil hij na verloop van tijd ook meer zien.

Een draagdoek die je zelf moet knopen

Er zijn heel veel verschillende draagdoeken verkrijgbaar die je op uiteenlopende manieren kunt knopen. Je kunt er je pasgeboren baby in vervoeren, maar ook een peuter die al wat groter is. Als je kind zwaarder wordt dan 15 kilo, dan is het waarschijnlijk niet meer prettig om hem in een draagdoek te dragen.

Let op: Met alleen een draagdoek en een instructie op papier kom je er meestal niet. Koop daarom een draagdoek bij iemand die je ook kan leren hoe je de doek gebruikt. Of laat je begeleiden door een draagdoekconsulent.

Koop- en gebruikstips

Waar moet je op letten als je een buikdrager koopt en gebruikt?

Van buikdrager naar rugdrager

Wordt je kind te zwaar om op je buik te dragen? Dan kun je overstappen op een rugdrager. In een rugdrager kun je je kind dragen totdat hij ongeveer 3,5 jaar oud is.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.