Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Een mobiele telefoon voor je kind of niet?

Wil jouw kind een mobiele telefoon? En vind jij het een prettig idee als je kind altijd bereikbaar is? Lees dan hier hoe je goede afspraken maakt over het gebruik van zo’n mobieltje en hoe je financiële sores voorkomt.

Steeds meer kinderen hebben een mobieltje

Steeds meer kinderen hebben een mobiele telefoon, en ze krijgen hun eerste mobieltje op een steeds jongere leeftijd. Tegenwoordig heeft al een kwart van de 8-jarigen een mobiele telefoon. Vanaf 12 jaar is een mobiele telefoon iets waar je niet meer zonder kunt.

Waarom een mobiele telefoon?

Kinderen willen vaak een mobiele telefoon omdat hun vriendjes er ook eentje hebben. En ouders vinden het vaak een veilig idee: ze kunnen hun kind overal bereiken. Bovendien kan een kind zijn ouders bellen als er iets aan de hand is.

Waarvoor gebruiken kinderen hun mobiele telefoon?

Tot 11 jaar gebruiken kinderen hun telefoon niet heel veel. Ze bellen of sms’en er af en toe mee. Vanaf 12 jaar wordt dat heel anders: dan wordt het contact met vrienden en vriendinnen ineens veel belangrijker. Je ziet dan ook dat kinderen veel meer gaan bellen en sms’en.

Andere functies van mobiele telefoons

Mobiele telefoons hebben tegenwoordig steeds meer functies: ze zijn ook wekker, mp3-speler, fotocamera en spelletjescomputer. Hoe ouder kinderen zijn, hoe meer ze ook van deze functies gebruik gaan maken.

Met welke leeftijd kun je je kind een mobiele telefoon geven?

Er is geen leeftijdsgrens aan te geven waarop je kind oud genoeg is voor een mobiele telefoon. Feit is wel dat je kind er tot een jaar of 11 waarschijnlijk niet echt veel gebruik van zal maken. De overgang  naar de middelbare school is voor veel ouders een goed moment om hun kind een mobieltje te geven.

Tip: Is je kind 7 of 8 en zeurt hij om een mobiele telefoon? Geef hem dan jouw oude telefoon, eventueel zonder beltegoed. Dan kan hij er wel mee spelen, maar geen kosten mee maken.

Let op financiële valkuilen

  • Een prepaidkaart zorgt ervoor dat je kind niet meer kan bellen of sms’en dan zijn beltegoed toelaat. Belt je kind meer dan de belminuten uit zijn abonnement? Dan kunnen de kosten voor de extra minuten ineens sterk oplopen.
  • Betaalde sms-diensten staan garant voor financiële ellende: als je kind een ringtone of plaatje voor zijn mobiel bestelt, zitten daar nog veel meer sms’jes achter die je tot honderden euro’s kunnen kosten.
  • Ook het meedoen met stemmingen of spelletjes op televisie zijn vaak een manier om geld uit de zak te kloppen van argeloze kinderen.

Let op: Aanbieders van sms-diensten mogen geen zaken doen met kinderen onder de 16. Als ouder kun jij je geld dus altijd terugkrijgen.

Bronnen

  • Meeste kinderen hebben mobiele telefoon is een artikel (uit augustus 2009) van Telecommagazine.
  • De mobiele telefoon: handig, maar ook een financiële valkuil is een artikel van Mijn Kind Online (geraadpleegd in 2010, niet meer online).

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.