Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

17 weken zwanger

Je bent 4 maanden in verwachting. Je baarmoeder groeit verder, maar de buik zit nog niet in de weg. Bij je baby zijn de hersenen volop in ontwikkeling.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De baby is van zijn kruin tot zijn stuitje 13 cm lang. Hij blijft zijn armen en benen bewegen, kan zijn hoofd draaien en de mond openen. Misschien merk je al iets van al die bewegingen.

Belangrijke ontwikkelingen

  • In het beenmerg verschijnen bloedvormende stamcellen.
  • Nu je baby 4 maanden is, oefent hij zijn longen om later te kunnen ademen. Hij slikt vruchtwater in, maar kan niet verdrinken omdat hij zuurstof uit de placenta krijgt.
  • De schedelbeenderen zijn al aardig verbeend. Alleen de naden blijven open. Die groeien pas 2 jaar na de geboorte dicht.

Interne organen

In de vierde maand ontwikkelen de verschillende onderdelen van de kleine hersenen (cerebellum) zich. Tegelijkertijd plooien de hersenhelften zich verder. Hierbij krijgen verschillende kwabben binnen die hersenhelften een specifiekere functie.

Andere lichaamsdelen

Het gezicht van je baby krijgt steeds meer menselijke trekken. Je kunt duidelijk de plukjes haar van wenkbrauwen en oogharen zien. En de neusgaten die eerst nog naar voren wezen, kijken vanaf deze week naar beneden.

Verder worden de tastreceptoren aangelegd in de huid bij de mond en op de vingertoppen. Je baby kan gaan voelen!

Wat gebeurt er in week 17 in jouw lichaam?

Voor jou is deze fase - de vijfde maand van je zwangerschap - de tijd van relatieve rust, waarin je slechts enkele dingen hoeft te regelen. De meeste zwangere vrouwen hebben geen last meer van misselijkheid, de buik is nog niet zo dik. Je bruist misschien wel van de energie.

Tip: Ga nog eens lekker stappen nu je nog energie hebt. Maar drink geen alcohol.

Aambeien

Je groeiende baarmoeder oefent steeds meer druk uit op de aderen in je onderlichaam. Misschien wel zo veel dat je last krijgt van aambeien. Je kunt een aambeienzalf halen bij de drogist, zodat de pijn en irritatie wat minder worden.

Concentreren is moeilijk

Check: Ben je opeens veel vergeetachtiger? Dat is helemaal niet gek. Het hormoon progesteron verslapt je hersenen namelijk, waardoor je concentratievermogen wat minder kan worden. Vertrouw je jezelf niet goed meer? Laat het autorijden dan aan iemand anders over.

Wat moet je regelen?

  • Ga regelmatig samen met je partner naar de verloskundige. Zo ben je ook meer ‘samen’ zwanger. Je kunt ook een keer een vriendin meenemen.
  • Houd een dagboek bij, waarin je beschrijft hoe je je voelt en hoe je uitkijkt naar de komst van je baby.

Speciaal in week 17

Je buik is nu waarschijnlijk iets dikker dan voordat je in verwachting was. Je denkt er waarschijnlijk niet over na, maar een herinnering voor later is altijd leuk.

Tip: Maak elke week een foto van je buik.

Aanbevolen websites

Een animatiefimpje met de ontwikkelingen van je baby als je 17 weken in verwachting bent, 15 weken na de bevruchting.

Bronnen

  • Informatie over de ontwikkeling van de hersenen (VGZ, niet meer online).

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 16 weken zwanger Volgende week: 18 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.