Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

18 weken zwanger

Je bent nu 18 weken in verwachting: ongeveer 4,5 maand. Je baby heeft nu al zijn unieke vingerafdruk. Waarschijnlijk kan je hem deze week ook voelen bewegen.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De foetus is in week 18, rufim vier maanden oud, van zijn kruin tot zijn stuitje 14 cm lang en weegt zo’n 200 gram. Hij heeft nog ruimte in je baarmoeder, maar botst steeds vaker tegen de wand aan.

Belangrijke ontwikkelingen

Zijn longen zijn zo ver ontwikkeld dat je baby elke dag ‘oefent’ met ademhalen. Daarbij zie je zijn borstkas op en neer gaan. In deze vijfde maand van de zwangerschap gaat je baby geluid waarnemen. Het slakkenhuis in het binnenoor begint te functioneren en zijn hersenen zijn klaar om het geluid waar te nemen.

Interne organen

De nieren functioneren goed. Rond week 18 van de zwangerschap produceren ze 7 tot 14 milliliter urine per 24 uur.

Andere lichaamsdelen

De armen, handen en vingers van je baby groeien van week tot week verder uit. Zelfs de huid krijgt al zijn definitieve uiterlijk: je baby zou nu al te herkennen zijn aan zijn unieke vingerafdruk.

Verder zijn zijn stembanden klaar voor gebruik. Zijn ogen zijn dicht, maar onder die oogleden beweegt hij zijn ogen op en neer. Zo traint hij zijn oogspieren.

Wat gebeurt er in week 18 in jouw lichaam?

De baby groeit nu harder dan je baarmoeder, waardoor je baarmoeder oprekt en de huid dunner wordt. Je baarmoeder is een spier die soms te zwaar belast wordt. Als je erg moe bent, kan die spier reageren door hard te worden. Dat zijn de zogenoemde harde buiken.

Tip: Heb je regelmatig last van harde buiken? Het kan helpen om het dan wat rustiger aan te doen.

Tot week 18 stapelt je lichaam vet en eiwit op.

Twijfel

Check: Het is helemaal niet gek als zo nu en dan de twijfel toeslaat: je vraagt je af of jij wel een goede moeder zal zijn of dat de baby er echt wel uit zal komen. Het zijn vragen die veel aanstaande moeders zich stellen. Het stelt je misschien gerust te weten dat het met iedereen uiteindelijk goed komt.

Gezond uiterlijk

Misschien krijg je opmerkingen dat je er zo goed uitziet. Je huid ziet er gezond uit en je haar wordt wat dikker omdat er minder uitvalt.

Wat moet je regelen?

Tip: Als je buik al wat dikker is, pas je niet meer in je strakke kleren. Wellicht tijd om nieuwe kleren te kopen.

Aanbevolen websites

Animatiefilmpje van de ontwikkelingen in week 18.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 17 weken zwanger Volgende week: 19 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.