Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Gezonde tips voor de warme maaltijd

Het avondeten is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ga gezellig met z’n allen aan tafel. Praat over jullie belevenissen van de dag en geniet van gezond en lekker eten.

Waarom is het avondeten belangrijk?

Het avondeten levert een derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voedingsmiddelen. Dankzij groenten en vlees krijgt je kind veel vitamines, mineralen en eiwitten binnen. En de koolhydraten komen van aardappelen, rijst of pasta.

Wat geef je je kind tijdens de warme maaltijd?

Een warme maaltijd bestaat altijd uit:

  • één of twee soorten groente;
  • aardappelen, rijst of pasta;
  • vlees, vis of vleesvervanging.

Groente

Groente is een belangrijk onderdeel van de warme maaltijd. Want in groente zitten belangrijke voedingsstoffen: vitamines, mineralen, vezels en bioactieve stoffen. Een paar tips:

  • Probeer zo veel mogelijk met groente te variëren.
  • Naast verse groenten kun je ook kiezen voor groente uit blik, pot of diepvries. Daar zitten bijna net zo veel vitamines in.
  • Geef niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten als spinazie, sla, venkel, bietjes of paksoi.
  • Appelmoes en stoofpeertjes tellen niet als groente.
  • Sommige groenten moet je kind een paar keer proeven voordat hij ze lust.
  • Maak groente ook eens anders klaar: roerbakken, stoven, in een ovenschotel, als rauwkost, in een salade, saus of soep.

Als je kind geen groente lust

Wil je kind geen groente eten? Dan moet je misschien wat trucjes toepassen om de belangrijke voedingsstoffen naar binnen te smokkelen.

  • Maak een pastasaus met verschillende groenten. Pureer de saus voordat je hem aan je kind geeft, zodat er geen stukjes meer in zitten.
  • Vindt je kind soep wel lekker? Maak dan soep met veel groenten erin. Dat kan een heldere groente- of kippensoep zijn. Maar ook een gebonden en gepureerde groentesoep.

Aardappelen, pasta,rijst of peulvruchten

  • Aardappelen zijn heel gezond: ze bevatten veel vitaminen en veel vezels. Bovendien leveren ze weinig calorieën. Veel aardappelen eten is dus prima.
  • Frietjes zijn vooral slecht vanwege het frituurvet: dat levert veel calorieën. Maar af en toe patat bij de warme maaltijd mag best.
  • Varieer regelmatig met macaroni, spaghetti, rijst of couscous. En kook ook eens volkorenpasta of zilvervliesrijst.
  • Ook met peulvruchten, zoals witte of bruine bonen en kapucijners, kun je aardappelen vervangen.

Tip: Geef je kind liever geen mayonaise. Want dat is erg vet. Fritessaus en ketchup zijn goede alternatieven.

Vlees, vis, ei en vleesvervangers

Vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en B-vitamines.

  • Kies zo veel mogelijk magere vleessoorten: kipfilet, runderlappen, rosbief, tartaar, hamlappen, fricandeau en varkenshaas.
  • Wissel vlees regelmatig af met vis, tahoe, tempé of een ei.
  • Eet twee keer per week vis.

Onverzadigd vet is belangrijk

Gebruik bij het koken vet of olie waar veel onverzadigde vetzuren in zitten. Zoals:

  • bak- en braadvet uit een fles;
  • zachte margarine;
  • olie;
  • voor frituren: frituurvet uit een fles of olie.

Let op: Geef je jonge peuter gerust een lepel jus of saus. Hij heeft het vet nodig voor een goede ontwikkeling.

Een toetje

Geef je kind als toetje:

  • magere yoghurt
  • magere vla
  • fruit

Een maaltijd uit een potje

Ook voor kinderen die ouder zijn dan 1 jaar bestaat er potjesvoeding. Het Voedingscentrum adviseert om je kind vanaf 1 jaar niet te vaak zo’n potje te geven. Want je kind moet nu leren om met de rest van het gezin mee te eten. Gebruik een potje alleen bij uitzondering.

Aanbevolen websites

  • Mijn kind en ik is een onderdeel van de website van het Voedingscentrum.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.