Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De perfecte moeder bestaat niet

We willen het allemaal zijn, maar niemand is het: de perfecte moeder. Dat komt omdat de perfecte moeder niet bestaat. Laat dat ideaalbeeld daarom varen. En word een nieuw soort moeder: de goedgenoegmoeder. Want goed genoeg is in de meeste gevallen echt goed genoeg.

De perfecte moeder is een illusie

Het is een bekend fenomeen onder vrouwen: alles, maar dan ook alles perfect willen doen. Je kinderen goed opgevoed, leuk in de kleren en op verantwoorde clubjes. Jijzelf met een interessante baan, slank, fit en op de hoogte van al het politieke en culturele nieuws. Je huis tiptop ingericht, met nergens een kruimel of een kattenhaar. Bovendien iedere avond een gezonde, zelf gekookte maaltijd op tafel. Als je er goed over nadenkt, is dat natuurlijk niet te doen. Tijd dus om het ideaalbeeld van de perfecte moeder overboord te zetten. En een nieuw idool te introduceren: de goedgenoegmoeder.

Goed genoeg is goed genoeg

Je kunt niet op alle fronten 100 procent scoren. Daarom is het slim om te bedenken wat je écht wilt. Wat je echt belangrijk vindt. Dat kunnen je kinderen zijn, of je werk. Of allebei. Daar ga je hoog op inzetten. Voor de rest (kleding, huishouden en sociale contacten bijvoorbeeld) beslis je dat ‘goed genoeg’ goed genoeg is. Want meer tijd en energie heb je niet. Maar… dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De toverwoorden hier zijn ‘ontspannen’ en ‘loslaten’.

Ontspannen

Door de drukte van het combineren van werk en gezin schiet de ontspanning er regelmatig bij in. Terwijl je die nou net zo hard nodig hebt om de stress aan te kunnen. En om te kunnen relativeren.

Sporten en bewegen

Lichaamsbeweging is goed voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid. Door de inspanning raken je lichaam en je geest ontspannen. Sporten maakt je hoofd leeg. Je wordt er fit van en het geeft je energie. Je hoeft echt niet drie keer per week in de sportschool te staan. Elke dag 30 minuten matig intensief bewegen (fietsen, traplopen, wandelen of klussen) is al voldoende.

Slapen

Goed en voldoende lang slapen is belangrijk. Je hebt je slaap nodig om lichamelijk en geestelijk fit te blijven. Met genoeg slaap kun je je beter concentreren, beter beslissingen nemen en beter nieuwe informatie opnemen. Bovendien ben je minder snel geprikkeld en minder vatbaar voor stress.

Tijd voor jezelf

Plan regelmatig tijd voor jezelf in. En doe dan iets waar je plezier in hebt. Een middagje shoppen, een avondje naar de film. Of een dagje naar de sauna. Alleen zo kun je je zinnen verzetten en weer energie opdoen voor de dagelijkse beslommeringen.

Loslaten

Als perfectionist word je niet zomaar een goedgenoegmoeder. Daarvoor moet er behoorlijk wat veranderen. Vooral in je hoofd. Want je hoofd zit vol met verwachtingen, voorkeuren, eisen, wensen, schuldgevoelens en ga zo maar door. Die zorgen er vaak voor dat je gestrest bent. Die stressveroorzakende gevoelens en ideeën moet je loslaten.

Wat moet je loslaten en hoe doe je dat?

We kunnen allemaal wel met wat minder perfectionisme, schuldgevoel en verantwoordelijkheidsgevoel toe. Die moeten we dus in eerste instantie loslaten. Dat kan door op een andere manier naar jezelf te kijken. Meditatie, yoga of mindfulness kunnen je daarbij helpen. Loslaten, hoe doe je dat?

Bronnen

  • Exit supermama. Hoe word ik een goedgenoegmoeder? (2009), Denise Hulst en Sjoukje van de Kolk. Uitgeverij het Spectrum, Houten

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.