Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Het eerste uur na de bevalling

Het zware werk is achter de rug: je baby is geboren! Nu mag je uitrusten en genieten. De verloskundige doet drie keer de Apgartest. Je baby gaat op zoek naar de borst.

Het eerste uur na de bevalling krijg je alle ruimte om samen met je partner te genieten van je baby. De verloskundige stoort jullie zo weinig mogelijk, zodat jullie alle drie rustig kunnen bijkomen.

Hou je baby dicht bij je

Tijdens het eerste uur na de bevalling is je baby heel erg wakker en alert. Daarom zal de verloskundige (of arts) je baby zo snel mogelijk op je buik leggen. Je baby kijkt dan naar je met grote, heldere ogen. Dit is het perfecte moment om het eerste contact met je baby buiten de buik te maken. In de regel zal de verloskundige jullie daar niet bij storen. Kom rustig bij met je kind op je buik en je partner naast je, en geniet van elkaar en van dit moment.

Maak huidcontact met je baby

Je baby koelt snel af buiten de baarmoeder. Daarom krijgt hij meestal een mutsje op, en warme doeken om zich heen. Maak zo veel mogelijk huidcontact met je baby: zijn blote lijfje op dat van jou. Sla je blote armen om hem heen, en leg er dan wat warme doeken of een dekentje over.

Check: Als je kind erg vies is, dan wrijft de kraamverzorgendeverloskundige of verpleegkundige (als je in het ziekenhuis bevalt) hem meestal even schoon. Je baby gaat de eerste dag nog niet in bad: er zit huidsmeer op zijn huid dat hem beschermt. Met een badje zou je dat er al meteen af wassen.

De Apgarscore

Terwijl je baby lekker bij je ligt, doet de verloskundige de Apgartest. Dat is een test waarmee de verloskundige op een paar cruciale punten de globale gezondheidstoestand van je baby inschat. Deze test doet ze drie keer: 1 minuut, 5 minuten en 10 minuten na de geboorte. Ze beoordeelt je baby op:

  • ademhaling
  • polsslag en hartslag
  • spierspanning
  • kleur van de huid
  • reactie op prikkels

Op deze aspecten kan je baby maximaal 10 punten scoren: per onderdeel 0, 1 of 2 punten. De meeste baby’s hebben vlak na de geboorte een Apgarscore tussen 7 en 10.

Het doorknippen van de navelstreng

De meeste verloskundigen laten de navelstreng uitkloppen. Daarmee krijgt je baby nog veel zuurstofrijk bloed binnen. Is de navelstreng uitgeklopt? Dan wordt die afgeklemd (of ‘afgenaveld’). Daarna mag je partner de navelstreng doorknippen.

De placenta wordt geboren

Wanneer de placenta (of moederkoek) precies naar buiten komt, is heel verschillend. Soms gebeurt dat binnen 5 minuten na de geboorte van je kind, soms is het een uur daarna. In ieder geval gebeurt het bijna altijd vanzelf. Soms drukt de verloskundige op je buik om de placenta naar buiten te laten komen; dat kan vervelend zijn.

Moet je gehecht worden?

De verloskundige bekijkt ook of je misschien wat bent ingescheurd tijdens de bevalling. Dan moet je gehecht worden. Ben je ingeknipt? Dan heb je zeker hechtingen nodig. De verloskundige bespreekt met je, of je meteen gehecht wilt worden of dat je nog even wilt wachten.

Je partner krijgt je baby op zijn buik

Vaak is het niet prettig om je baby op je buik te hebben terwijl je gehecht wordt. Meestal gaat je baby dan even naar je partner. Ook hier is huidcontact belangrijk: je partner trekt dus ook zijn T-shirt uit en krijgt de baby op zijn blote borst. Vaak vindt je partner het heel fijn om zijn baby even ‘voor zichzelf’ te hebben.

Je baby gaat op zoek naar de borst

Ongeveer een half uurtje na de geboorte gaat je baby op zoek naar je borst. Dat is een goed teken. Leg hem dan aan je borst, eventueel met hulp van je verloskundige of kraamverzorgende. Hij gaat meteen zuigen. Het gaat er nu niet om dat hij meteen veel melk binnenkrijgt. Hij kan nu zijn zuigreflex oefenen en jouw borsten leren kennen. Ook voor jou is het een goed moment om te wennen aan borstvoeding geven.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was Grietje Miedema, jarenlang zelf werkzaam in de kraamzorg en nu mede eigenaar van Babybalance.nl.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.