Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Inknippen of inscheuren tijdens de bevalling

Soms kan je vagina een beetje uitscheuren tijdens het persen. Of je wordt ingeknipt om een scheur te voorkomen.

Inscheuren tijdens het persen

Het kan gebeuren dat het hoofdje van je baby niet genoeg ruimte heeft tijdens de uitdrijving. Dan kan je vagina een beetje scheuren. Vaak is het net dat laatste stukje dat je baby nodig heeft om geboren te worden. Van het scheuren zelf merk je niets: dat gebeurt tijdens een perswee. Na de bevalling controleert de verloskundige je vagina om te zien of je niet ingescheurd bent. Meestal wordt een scheur dan pas ontdekt.

Een grote scheur: totaalruptuur

Een scheur is meestal iets groter dan nodig. Daardoor kan het gebeuren dat er een scheur ontstaat die helemaal tot je anus loopt. Dat heet een totaalruptuur. Zo’n grote scheur is erg vervelend en erg pijnlijk. Bovendien is het lastig om zo’n scheur te hechten. Meestal moet je daarvoor naar het ziekenhuis (als je daar nog niet bent). Het duurt lang voordat zo’n wond genezen is, en van de littekens kun je ook nog lang last hebben. Gelukkig komt een totaalruptuur niet vaak voor.

Je krijgt een knip

De verloskundige of gynaecoloog kan ook besluiten om een knip te zetten om je baby meer ruimte te geven. Daarmee voorkomt ze, dat je gaat scheuren. In feite is een knip een ‘gecontroleerde' scheur. Een knip wordt soms ook gezet:

  • bij een kunstverlossing (met verlostang of vacuüm);
  • als je baby in een stuit ligt;
  • als je kind te weinig zuurstof krijgt en snel geboren moet worden.

Hoe word je ingeknipt?

  • De verloskundige of arts maakt een knip in de rand van je vagina, meestal schuin naar beneden tot ergens naast je anus.
  • Ze doet dit tijdens een perswee, dus daar voel je vrijwel niets van.
  • Ben je toch bang dat het pijn gaat doen? Dan kun je vragen om een lokale verdoving. Je krijgt dan een injectie in je bekkenbodem.

Hechten na de bevalling

Als je kind geboren is en ook de placenta uit je baarmoeder is gekomen, dan wordt de scheur of de knip gehecht. Dat is vaak geen pretje, en het kan ook best even duren. Misschien wil je je baby niet bij je hebben als dat gebeurt. Maar je baby op je buik kan je ook juist wat afleiden.

Zo gaat het hechten

  • Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving, als je die tijdens de bevalling nog niet hebt gehad. De verdovende injectie kan pijnlijk zijn.
  • Eerst hecht de verloskundige of arts de binnenste lagen van je weefsels met oplosbaar hechtdraad.
  • Daarna werkt ze steeds verder naar buiten.
  • Je hebt in totaal dus best wat hechtingen nodig.
  • De buitenste hechtingen worden soms met niet-oplosbaar hechtdraad gedaan. Die moeten na ongeveer een week worden verwijderd.

Het genezen van de hechtingen

Je kunt veel last hebben van de wond, want hij zit natuurlijk op een onaangename plek. Zitten doet vaak pijn, en plassen ook. Het genezen van de hechtingen is een langzaam en gevoelig proces.

De littekens op de lange termijn

Je kunt nog lang last blijven houden van de littekens, ook als de hechtingen al lang genezen zijn. Bijvoorbeeld als je weer gaat vrijen na de bevalling. Daar is helaas weinig aan te doen. De pijn wordt wel steeds minder.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.