Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De rol van de man bij het zorgen voor de baby

Als aanstaande vader van nu wil je betrokken zijn bij de zwangerschap en geboorte van je kind. Maar hoe doe je dat? Hoe verover jij je plek in de wereld van de babyverzorging, die door vrouwen wordt gedomineerd? Een paar tips.

Zoek zelf uit hoe je iets moet doen

Vraag zo weinig mogelijk aan je vrouw wat je moet doen of hoe je iets moet doen. Zoek het liever zelf uit en doe het gewoon. Kijk bijvoorbeeld op Anababa, vraag het aan de kraamverzorgende of kijk in de boekjes die je ongetwijfeld thuis hebt rondslingeren. Gebruiksaanwijzingen op verpakkingen zijn vaak ook erg handig.

Valkuil: de onhandige vader uithangen

Veel mannen vallen in de valkuil van ‘de onhandige kluns’. Die laten zich alle verzorging uit handen nemen door de zogenaamde expert (de moeder). Ben je bang om iets verkeerd te doen? Of ben je gewoon lui? Niet aan toegeven. Want:

  • aan een pasgeboren kind valt weinig anders te beleven dan zijn verzorging. Als je je in het begin niet met hem bemoeit, loop je de kans dat je ook later een buitenstaander blijft;
  • zo geef je je vrouw alle reden om de verzorgende taken naar zich toe te trekken. Hoe graag ze het in eerste instantie ook zelf doet, uiteindelijk zal ze ervan balen dat jij je handen niet meer uit de mouwen steekt. Eis dus in een vroeg stadium al je portie verzorgingstaken op.

Check: Ontstaat er discussie over de aanpak van de verzorging? Spreek dan af dat niet één manier de juiste is. De één doet het zus en de ander zo. Lever geen kritiek op elkaar. Behalve als de gezondheid of het welzijn van jullie kind in het geding is.

De verzorging van een baby is een continu proces

De verzorging van een baby heeft nooit een blijvend eindresultaat, waar je van een afstandje kunt gaan staan genieten. Zodra je baby gevoed en gewassen is en slaapt, de kleertjes schoon zijn en de rotzooi opgeruimd is, begint het circus weer van voren af aan. De verzorging van je baby verloopt nooit ordelijk en volgens plan. Want een baby is een ongetemd en onredelijk wezen. Neem daarom een surfende houding aan: stuur jezelf en je kind door de dag op golven van voorspelbare en onvoorziene voorvallen. Dat werkt het best.

Tip: Er zijn ook best veel vrouwen die hier moeite mee hebben. Probeer je vrouw mee te nemen in je 'surfende houding'. Beslis samen: het hoeft allemaal niet perfect. Goed genoeg is goed genoeg.

Deel schouderklopjes uit

Het zorgen voor een baby is niet altijd gemakkelijk. Daar mogen best schouderklopjes voor worden uitgedeeld. Geef ze aan je vrouw als die dat nodig heeft. En wees ook niet bang om er eentje te ontvangen. Leuk om te weten: de behoefte aan schouderklopjes neemt af als je ze zelf geeft.

Check: Een schouderklopje is een spontaan en gemeend teken van waardering voor iemands inzet en leuke oplossingen. Dat is dus niet hetzelfde als slijmen. Ga ook niet bedelen om een complimentje.

Bronnen

  • Dit artikel is gebaseerd op het hoofdstuk ‘Gouden tips voor partners’ (geschreven door Dirk van Weelden) uit het boek Veilig zwanger. Het complete handboek (7e druk, 2002) van Beatrijs Smulders en Mariël Croon. Uitgeverij Kosmos, Utrecht

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.