Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Seks nadat je vrouw bevallen is

Na de bevalling hebben de meeste mannen vrij snel weer zin in seks. Maar voor een vrouw ligt dat allemaal wat gevoeliger: zowel lichamelijk als emotioneel. Hoe ga je daarmee om?

Wanneer mag je weer seks hebben na de bevalling?

Artsen en verloskundigen adviseren om zeker 3 tot 6 weken te wachten met vrijen na de bevalling. Zo weet je zeker dat je vrouw weer voldoende hersteld is van de bevalling. En het risico op een infectie is dan minimaal.

Wanneer wil jij weer seks hebben?

Hoeveel zin je hebt in seks zo vlak na de bevalling, is niet te voorspellen. Waarschijnlijk ben jij er eerder aan toe dan je vrouw. Maar voor sommige mannen is de herinnering aan de bevalling een kleine lustdoder. Als je gezien hebt hoe je kind ter wereld gekomen is, hoef je misschien even niet meer zo nodig. Ook wil je je vrouw waarschijnlijk geen pijn doen.

Wanneer wil je vrouw weer seks hebben?

Het kan even duren voordat je vrouw weer aan vrijen toe is. Het herstel van de bevalling kan langzaam verlopen, zeker als ze hechtingen heeft. Bovendien zijn de eerste weken met een baby erg vermoeiend; waarschijnlijk zijn jullie allebei blij als je een paar uur achter elkaar kunt slapen. Dat gaat dan boven een potje seks.

Praat er samen over

Heb jij al weer zin, maar weet je niet hoe het met je vrouw zit? Breng het dan gewoon ter sprake. Je hoort dan vanzelf hoe zij er tegenaan kijkt. Probeer het in ieder geval niet te forceren; dat lost niets op.

Bouw het langzaam op

Het is goed mogelijk dat jij het hele seksspel weer helemaal ziet zitten, maar dat je vrouw er nog niet klaar voor is. Bouw het daarom langzaam op.

  • Laat haar merken dat je haar nog steeds aantrekkelijk vindt en dat je haar graag aanraakt.
  • Geef haar de tijd om te schakelen tussen haar nieuwe moederrol en haar rol als bedpartner.
  • Organiseer een avondje uit als verrassing: regel oppas en een etentje in jullie favoriete restaurant.
  • Waarschijnlijk heeft je vrouw tijd nodig om lichamelijk én emotioneel weer door jou geprikkeld te raken. Hou het daarom de eerste keer (of keren) bij knuffelen, strelen en zoenen. Als dat goed voelt, gaan jullie vanzelf verder.
  • Vind je het lastig om lang te wachten? Dan is masturberen ook een optie.
  • Wees niet ongeduldig. Het komt wel goed, als je haar de tijd geeft.

Let op: Je vrouw kan al snel na de bevalling weer zwanger raken. Zorg dus altijd voor een condoom als jullie gaan vrijen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.