Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Vroeggeboorte

Als je baby wordt geboren voordat je 37 weken zwanger bent, dan heet dat een vroeggeboorte. Je kind is dan nog niet volgroeid en moet dan meestal een tijdje in de couveuse. Wat veroorzaakt een vroeggeboorte? En kun je een vroeggeboorte voorkomen?

Wat is een vroeggeboorte?

De duur van een normale zwangerschap is 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Een bevalling is op tijd als hij plaatsvindt tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Wordt je kind voor 37 weken geboren? Dan heet dat een vroeggeboorte of ‘prematuriteit’. Je hebt dan een grote kans dat je kind in de couveuse moet. Want hij heeft eigenlijk niet lang genoeg in je buik gezeten om volledig ontwikkeld en genoeg gegroeid te zijn.

Extreme prematuriteit

Als je kind geboren wordt tussen 22 en 32 weken, dan heet dat ook wel extreme prematuriteit.

Dreigende vroeggeboorte

Krijg je vóór week 37 weeën, gebroken vliezen of ontsluiting? Dan heb je te maken met een dreigende vroeggeboorte. Soms kan de bevalling dan nog worden uitgesteld door een behandeling met weeënremmers en/of antibiotica.

Waardoor komt een vroeggeboorte?

Waardoor een spontane vroeggeboorte wordt veroorzaakt, is niet bekend. Er lijkt verband te zijn met infecties in de vagina, die opstijgen naar de baarmoeder. Een ontsteking kan via een kettingreactie veroorzaken dat er een hormoon (prostaglandine) vrijkomt, dat de bevalling in gang zet. Ook lijkt er verband te bestaan tussen vroeggeboorte en:

Vroeggeboorte komt in ieder geval niet door werken tijdens je zwangerschap, vallen, veel traplopen, veel tillen of seks.

Kun je een vroeggeboorte voorkomen?

Een vroeggeboorte kun je niet voorkomen. Maar er is wel aangetoond dat je een kleinere kans hebt op een vroeggeboorte als je:

  • in de eerste twee trimesters van je zwangerschap aan sport doet (fietsen of zwemmen bijvoorbeeld);
  • tijdens je zwangerschap minstens één keer per week vis eet.

Te vroeg geboren… en dan?

Als je kind te vroeg ter wereld komt, dan hangt alles af van de conditie van je baby. Hoe langer hij in je buik heeft gezeten, hoe groter de kans is dat hij het redt. Opname in een couveuse is bijna altijd nodig. Gelukkig is de medische wetenschap steeds beter in staat om premature baby’s de juiste zorg en behandeling te geven.

Aanbevolen websites

  • Care4Neo (voorheen de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen) heeft ook een uitgebreide site met veel informatie.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.