Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Miskraam

Je hebt een kans van ongeveer één op tien dat je zwangerschap in de eerste 13 weken voortijdig eindigt. Hoe herken je een miskraam, en wat moet je doen?

Van alle zwangere vrouwen krijgt 10 tot 15 procent een miskraam in de eerste 13 weken. In Nederland overkomt het elk jaar 20.000 vrouwen. Een miskraam komt dus best vaak voor. Ben je ouder dan vijfendertig? Dan heb je iets meer kans op een miskraam. Er zijn verschillende oorzaken voor een miskraam aan te wijzen.

Hoe herken je een miskraam?

  • Je hebt (erge) pijn in je onderbuik. De buikpijn voelt aan als menstruatiepijn. Je kunt zelfs pijn in je onderrug of in je bovenbenen hebben.
  • Je verliest bloed. Dat kan heel onduidelijk beginnen, met een streepje bruine afscheiding, maar het kan ook helderrood zijn.
  • Je voelt je ineens niet meer zwanger.

Toch hoeft dit niet meteen reden te zijn voor paniek. Er zijn bijvoorbeeld verschillende andere redenen voor bloedverlies in de zwangerschap.

Wat moet je doen?

Bel altijd met je verloskundige. Of met de huisarts als je geen verloskundige hebt. Neem het zekere voor het onzekere. Als er niks aan de hand is, kan een gesprek met huisarts of verloskundige je geruststellen.

  • De verloskundige vraagt naar de hoeveelheid bloedverlies en naar eventuele buikpijn.
  • Ze kan eventueel ook een eenvoudig lichamelijk onderzoek doen. Daarvoor ga je naar het spreekuur, of de verloskundige komt bij je thuis langs.
  • Ben je langer dan elf weken zwanger? Dan kan ze met de doptone luisteren of het hartje van de baby nog klopt.

Let op: Een zwangerschapstest kun je nu niet gebruiken om er achter te komen of je kindje nog leeft. Het zwangerschapshormoon blijft lange tijd aantoonbaar in de urine, ook bij een miskraam.

Een echo geeft zekerheid

De enige manier waarop je zekerheid kunt krijgen over je zwangerschap is met een echo-onderzoek. Op de echo kun je zien of het hartje nog klopt.

  • Het hartje klopt: de afloop is nog onzeker, maar er is in ieder geval een kans dat de zwangerschap gewoon doorgaat. Het is dan echt een kwestie van afwachten om te zien wat er verder gebeurt.
  • Is er geen kloppend hartje te zien op de echo? Dan is het vruchtje niet meer levensvatbaar.

Het vruchtje leeft niet meer

Het is heel verdrietig om te moeten constateren dat het vruchtje niet meer leeft. Maar je kunt er niets meer aan doen. Meestal krijg je het advies om af te wachten totdat je lichaam het vruchtje zelf afstoot. Is dat na twee weken nog niet gebeurd? Dan kom je in aanmerking voor een behandeling om je baarmoeder leeg te laten maken. Maar je mag zo lang afwachten als je zelf wilt.

Is een miskraam te voorkomen?

Een (volgende) miskraam kun je niet voorkómen. Wel kunnen jullie allebei zo gezond mogelijk leven om de meest gunstige omstandigheden te scheppen. Dat betekent:

Een miskraam komt in ieder geval niet door sporten, vrijen of tillen. Ga dat soort dingen dus niet vermijden.

Herhaalde miskraam

Het kan gebeuren dat je meerdere miskramen achter elkaar krijgt. Dat betekent niet meteen dat er iets mis is met je vruchtbaarheid. De kans op een gezonde zwangerschap is, ook na twee of drie miskramen, nog steeds groter dan de kans op weer een miskraam.

Verdriet

Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis, zowel lichamelijk als geestelijk. Geef je verdriet de ruimte, en praat erover. Met je partner en eventueel met andere mensen uit je omgeving waar je steun van krijgt.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.