Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Een oppas voor je kind

Soms is het fijn als je de zorg voor je kind voor een paar uurtjes aan iemand anders kunt overdragen. Zodat jij je handen vrij hebt om iets voor jezelf te doen. Zorg er daarom voor, dat je voor dit soort gevallen een oppas achter de hand hebt.

Iemand die op je kind komt passen

Een oppas is iemand die je op korte termijn kunt vragen om een paar uurtjes op je kind te passen. Meestal is het iemand uit het informele circuit die bij je in de buurt woont. Bijvoorbeeld:

  • iemand uit je familie: je moeder, vader, broer of zus;
  • iemand die dichtbij woont: een buurvrouw of buurmeisje;
  • een student die wat wil bijverdienen.

Hoe vind je een oppas?

  • Vraag binnen je familie of iemand af en toe zou willen oppassen. Misschien heeft je moeder of zus het ook al uit zichzelf aangeboden.
  • Vraag je buurvrouw of ze beschikbaar is om op te passen. Of misschien wil haar dochter op die manier wel een zakcentje verdienen.
  • Kijk op het advertentiebord bij de supermarkt of er iemand is die zichzelf aanbiedt als oppas. Of hang zelf een advertentie op.

Wat doet een oppas?

Meestal komt een oppas voor een paar uur op je kind passen. Vaak is dat ’s avonds, als je kind al in bed ligt. In feite hoeft je oppas niet meer te doen dan luisteren of je kind niet wakker wordt. Vraag je de oppas om overdag te komen? Dan is het leuk als zij of hij met je kind kan spelen of wandelen. Of een flesje geven. Gaat je kind gemakkelijk ergens anders spelen? Dan is het misschien ook handig als je je kind naar de buren toe kunt brengen.

Luisteren naar de babyfoon

Heb je een goede babyfoon? Dan reikt die misschien wel tot het huis van de buren. Jij kunt dan weggaan en de babyfoon bij de buren brengen. Zij kunnen de babyfoon in de gaten houden en jou waarschuwen als er iets aan de hand is.

Wat betaal je een oppas?

Is de oppas een familielid, of de buurvrouw? Dan komt zij of hij waarschijnlijk oppassen als vriendendienst. Je hoeft dan niets te betalen. Iets lekkers in huis halen is dan al genoeg. Is de oppas een tienermeisje of een student? Dan doet ze het waarschijnlijk om er iets mee te verdienen. Spreek dan van tevoren een uurtarief af. Voor eenvoudig oppaswerk is een tarief van € 3 tot € 5 per uur voldoende. Het uurtarief hangt ook af van het aantal kinderen. Hoe meer kinderen, hoe hoger het tarief.

Tip: Je kunt verschillende tarieven afspreken voor verschillende oppaswerkzaamheden. Hoeft de oppas alleen maar op de bank te zitten terwijl je kind slaapt? Dan kun je iets minder betalen dan wanneer je kind vermaakt moet worden.

Oppas of gastouder?

Heb je voor een aantal dagen in de week oppas nodig? Of wil je je (schoon)ouders regelmatig inschakelen om op je kind te passen? Dan is het goed om te kijken of gastouderschap niet beter is als opvangvorm. Voor betaald gastouderschap kun je een kinderopvangtoeslag krijgen. Voor gastouders gelden wel strikte regels. Zo moeten gastouders zijn aangesloten bij een gastouderbureau. En ze moeten diploma’s hebben die aantonen dat ze geschikt zijn om kinderen op te vangen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.